Huszonhat milliárdból épül az atomhulladék-tároló

2006.06.16. 07:04
A Baranya megyei Bátaapáti határában javában építik a paksi atomerőmű atomhulladék-tárolóját. Az összesen több mint 3 kilométer hosszú aknák 2008-ra készülhetnek el, építési költségük 26 milliárd forint.

Ha valamennyi engedélyt megkapják, és a kőzet sem tartogat meglepetéseket, 2008-ra elkészül a paksi atomerőmű kis és közepes radioaktivitású hulladékát befogadó bátaapáti tároló - írja a Népszabadság.

A tervek szerint az épülő két akna egyenként csaknem 1700 méter hosszú lesz - eddig 700 méteres szakaszok készültek el. Az építők naponta öt-hét métert haladhatnak.

A parlament tavalyi döntése szerint ebben az évben mintegy 14 milliárd forint megy el a kht. által irányított munkálatokra. A bátaapáti tároló teljes költségét huszonhatmilliárd forintra becsülik - tudta meg a lap. Az építkezést a paksi atomerőmű által a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba befizetett milliárdokból állják.

Ha a létesítmény nem készül el időre, akkor a paksi erőműnek saját területén kellene készítenie egy ideiglenes tárolót.  • Hírek
  • Személyi kölcsön