Piroska
-2 °C
5 °C

Fantáziálás a magyar atomról

2006.10.18. 07:46

Magyarország is benne van abban a harmincas csoportban, amelyről a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt mondta, hogy képes atomfegyver előállítására -írja a Népszabadság. Hazánk vélhetően csak azért került a listára, mert van atomerőmű Pakson, Budapesten működik egy kutatóreaktor, és a Mecsekben található valamennyi urán.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint hazánkban nincs szándék atomfegyver készítésére, a lehetőségei amúgy sem teljesen adottak. Hiszen az előállításához olyan drága technológiára és üzemekre van szükség, amelyek Magyarországon nincsenek.

Már volt ellenőrzés

Magyarország három nukleáris tevékenységet szabályozó nemzetközi egyezményt írt alá az utóbbi negyven évben, így a NAÜ ellenőrei bármikor ellenőrzést tarthatnak a magyar atomlétesítményekben.

A NAÜ korábban kijelentette, hogy azokban az uniós országokban, amelyek nem atomhatalmak, nem folyik atomfegyver előállítására utaló tevékenység. Magyarország volt az első, ahol ezt az ellenőrök 2004-ben megállapították.