Ágnes
-1 °C
2 °C

Módosítaná az atomtörvényt Wekler

2005.02.01. 10:09
Törvényt módosítana Wekler Ferenc, hogy az atomtemetőket befogadó települések állami kompenzációt kaphassanak. A két, alkalmasnak látszó település, Bátaapáti és Boda az atomtemetők társadalmi elfogadottságán dolgozó kormánybiztos javaslatai előtt sem ellenezte az radioaktív hulladékok elhelyezését.

Több jogszabályt is módosítani kell a radioaktív hulladéktárolók helyszínének parlamenti kijelölése előtt, jelentette ki Wekler Ferenc. Az SZDSZ-es politikust januárban kérte fel Gyurcsány Ferenc, hogy az atomtemetők helyének társadalmi elfogadottságán dolgozzon. Mivel a két atomtemető lehetséges helyszínei, Bátaapáti és Boda önkormányzatai nem tiltakoztak az atomtemető létesítése ellen, megbízása értelmetlennek tűnt, írja a Népszabadság.

Kompenzálna

Mivel az elfogadottságért nem kell tennie, Wekler az érintett települések vezetőivel egyeztetve hétfőn azért szállt síkra, hogy változtassanak meg több jogszabályt is az atomtemetők létesítése előtt. A jelenleg hatályos atomtörvény értelmében ugyanis az atomhulladékok elhelyezéséből eredő veszély tűréséért a tároló közelében lévő települések nem kaphatnak kompenzációt.

A kormánybiztos módosítané az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hatáskörét is, mivel a jelenlegi szabályozás értelmében az OAH dönt az atomtemető építésének előkészítéséről, a beruházásról és a munkák ellenőrzéséről is. Wekler szerint elkerülhetetlen a három funkció szétválasztása, írja a Népszabadság.

Wekler szerint tisztázni kell azt is, hogy a parlament mikor döntsön az atomtemetők létesítéséről. A kormánybiztos megvárná a szakemberek döntését, amit ezután még az érintett települések lakosságával is megszavaztatna. Egyelőre azonban még az sem tisztázott, mely környező települések számítanak érintettnek.