Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felfüggesztett börtön a kisgazda képviselőnek

2001.06.14. 23:21
Atyánszky Györgyöt három évi próbaidőre felfüggesztett egy év nyolc hónap börtönre, és hatszázezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte a bíróság. A kisgazda képviselőt, akinek kizárásáról a következő frakcióülésen dönthetnek a parlamenti kisgazdák, egy rendbeli csődbűntett elkövetésében találták bűnösnek.
Atyánszky György
Három évi próbaidőre felfüggesztett egy év nyolc hónap börtönre, és hatszázezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte Atyánszky György kisgazda országgyűlési csütörtökön a Szolnoki Városi Bíróság. Atyánszky Györgyöt egy rendbeli csődbűntett elkövetésében, valamint hitelező jogtalan előnyben részesítésének egy rendbeli vétségében találta bűnösnek a bíróság. Az elsőfokon kihirdetett ítélettel kapcsolatban az ügyész három napi gondolkodási időt kért, a védő az egyik vádpontban felmentést, a másikban fellebbezést jelentett be.

Csődbűntettért börtön

A politikust az ügyészség azzal vádolta meg, hogy egy martfűi pékséget üzemeltető és fizetésképtelenné vált cége felszámolásának bejelentése után három esetben összesen csaknem kétmillió forintot vett ki a kft.-je kasszájából. Emellett azt is felrótták neki, hogy a szakértői vélemény szerint hárommillió forintot érő Volvó típusú cégautót maradványértéken - százezer forintért - eladta, majd pedig a gépkocsi egyik rokona tulajdonába került.

Az Országgyűlés által mentelmi jogából felfüggesztett Atyászky azzal védekezett, hogy a tagi kölcsönt visszafizette a felszámolónak, miután számára kiderült, hogy jogszerűtlenül cselekedett. Ezt a tényt a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe.

Boros szerint a képviselőnek mennie kell

Boros Imre, az FKGP reform polgári platformjának ügyvivője úgy véli, Atyánszkyt ki kell zárni, mert egy korábbi állásfoglalás úgy rendelkezik, hogy aki büntetőügybe keveredik, el kell távolítani az FKGP képviselőcsoportjából. Boros úgy fogalmazott, hogy zajlik a kisgazdapárt egész pártra kiterjedő tisztulási folyamata, amely remélhetőleg őszre befejeződik.

Gyimóthy Géza, az FKGP főtitkára az MTI érdeklődésére mindössze annyit mondott, a képviselőcsoportban mindenkit egyforma mércével kell mérni. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető szavai szerint Atyánszky György képviselőcsoportból való kizárásáról akkor lehet tárgyalni, ha ezt a következő frakcióülésen valaki felveti.

Atyánszky szerint nem zárják ki

"Ha megismerik a képviselőtársaim a bírósági ügyemmel kapcsolatos tényeket, nem hiszem, hogy bármelyikükben felmerül a frakcióból való kizárásom" - közölte Atyánszky György. Szerinte a bírósági ügyében tényállásbeli tévedés történt, el sem ítélhették volna azért, amiért a szolnoki bíróságon csütörtökön felfüggesztett börtönbüntetést kapott. " Úgy gondolom, a másodfokú eljárás során fel fognak menteni" - hangoztatta a kisgazda politikus.

Megjegyezte: ő nem közvagyont herdált el, hanem a saját cégénél történt adminisztrációs ügy miatt jelentették fel, és összesen mintegy hárommillió forintról volt szó a bíróságon.