Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pert veszített az Auchan a szólásszabadsággal szemben

2006.09.14. 12:25
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen is Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport vezetőjének adott igazat abban a perben, amelyet az Auchan nevű cég "jó hírnevének megsértése miatt" indított.

Lukács András egy tavaly májusi, Az Auchan csodái címmel megjelent cikkében a multinacionális cég beruházásait és a hatóságokkal való kapcsolatát elemezte, amelyben többek között a cég építési engedélyének hivatali kiadása körüli szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet. Az Auchan ezután a jó hírnév megsértése miatt beperelte a környezetvédőt.

Egymilliót kapott volna az Auchan

Az elsőfokú ítéletben Lukácsot elmarasztalták, és elégtételként a "jogsértés tényét elismerő nyilatkozatra, illetve egymillió forintos nem-vagyoni kártérítésre kötelezték az alperest". Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla viszont jogerősen megváltoztatta a döntést.

A bíró az Auchan keresetét elutasította. A bíróság szerint Lukács érvelése megállja a helyét, miszerint a "cikk nem tényeket közölt, hanem véleménynyilvánítást tartalmazott". Ebben az esetben azt kellett a bíróságnak megvizsgálnia, hogy a vélemény megalapozott volt-e, vagy bántóan megalázó, áll a bírói indoklásban.

Nem megalapozatlan vélemény

A bíróság szerint azt az Auchan szóvivője is elismerte, hogy szabálytalanságok történtek az engedélyezési eljárás során, továbbá, egy ügyészi vizsgálat is hasonló eredményekre jutott. "Ennek következtében nem lehet azt mondani, hogy a vélemény nélkülözne minden megalapozottságot".

A Lukácsot védő Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet szerint a bíró ítélete megnyugtató, mert ellenkező esetben "a nehezen bizonyítható, közhatalom és multinacionális összefonódásairól egyáltalán nem lehetne a nyilvánosság előtt megszólalni konkrét bizonyítékok nélkül".