Tovább bővítette termelését az Audi

2000.08.14. 21:19
Magyarország második legnagyobb vállalata, győri Audi Hungaria Motor Kft. a 2000. év első felében ismét bővítette termelését - derül ki a cég Indexhez is eljuttatott tájékoztatójából. A VW csoporthoz tartozó vállalat az első hat hónapban 543 ezer motort gyártott az Audi, a Volkswagen, a Skoda és a Seat márkák számára, ami jelentős - csaknem 10 százalékos - előrelépésnek minősíthető a tavalyi hasonló időszakban előállított 496 ezer darabbal szemben. A cég létszáma ugyanakkor egy év alatt 3907 főről 4331-re emelkedett.
A győri üzemben nem csupán motorokat, hanem sportautókat (Audi TT-ket) is készítenek. Az első félévben 29 ezer 181 darab sportkocsi hagyta el a gyártócsarnokot (a tavalyi 23 ezer 277-tel szemben). A TT Coupéból csaknem tizenötezret szereltek össze, míg a Roadsterekből több mint tizennégyezer készült.

Az első félévben 29 ezer 181 darab sportkocsi hagyta el a győri gyártócsarnoko
A befektetések összege az első félévben elérte a 280 millió márkát - ez körülbelül 36,4 milliárd forintnak felel meg -, ezzel a vállalat 1993-as alapítása óta a győri beruházások összeértéke 1,883 milliárd márkára (245 milliárd forintra) emelkedett.

Ugyancsak az Audit érintő hír, hogy márciusban a nyolchengeres motorgyárban megkezdődött a közvetlen befecskendezéses turbódízel-motorok (TDI) szerelése. Ezeket az A8-asokba építik bele, és eddig mintegy ezer darab készült e gyártmányokból.

A fejlesztéshez hozzátartozott egy új ipari csarnok építése (60 ezer négyzetméteren), s ezzel egyidejűleg háromszáz új munkatársat vettek fel a céghez, akik a dízelmotor-gyáregységben kezdték meg tevékenységüket.

A motorgyár bővítése várhatóan 2001 végére fejeződik be, s ekkor már a tervek szerint ötszázan fognak ebben a részlegben dolgozni.

Az Audi konszern mindezzel párhuzamos egy motorfejlesztő központ kialakítását is folytatja - jelenleg húsz magyar fejlesztőmérnök képzése folyik Németországban -, így például nemrégiben érkeztek meg Győrbe az első konstrukciós berendezések és motorvizsgáló-padok.

Az első hat hónap mutatóit elemezve a vállalat a teljes üzleti évben több mint egymillió motor és ötvenezer gépkocsi gyártását tervezi. Az Audi Hungaria Motor Kft. egyébként tavaly 5,53 milliárd német márka, vagyis körülbelül 720 milliárd forint árbevételt ért el.  • Hírek
  • Babaváró hitel