Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Vita a 4,5 millióba került autófestésről

2008.06.22. 12:25
Kormányzati pazarlásra gyanakszik a Fidesz annak kapcsán, hogy a használtan vett biztonsági autók egyikének átfestésére 4,5 millió forintot költöttek. Ők egymillióból is le tudták volna festetni az autót.

Újabb valós vagy vélt kormányzati pazarlás nyomaira bukkant a Fidesz. Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatón nehezményezte, hogy egyetlen páncélozott Audi átfestéséért 4,5 millió forintot fizettek ki, miközben számításaik szerint kevesebb, mint egymillió forintért is át lehetett volna festeni a védett vezetőket szállítására használtan beszerzett autót.

Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője elmondta, hogy a kocsikra a biztonsági fokozatuk miatt - bár használtan vették - gyári garanciát kaptak. Ezért csak a javításokat végző cégnél lehetett az átfestést elvégezni. Ők a biztonsági szempontoknak legmegfelelőbb szakmunka miatt a gyártó német cég szakembereivel végeztették a munkát.

Az alapfeladat vagyis a fényezés mellett a szakemberek költségei és a páncélautónál speciális munkát igénylő szét- illetve összeszerelés növelték 4 és félmillió forintra az átfestés költségeit. Ha más cég nyúlt volna hozzá a kocsihoz, akkor elvész a garancia és nem is biztos hogy a speciális munkát megfelelően végezték volna e - mondta a szóvivő.

A közjogi méltóságok védelme rendőrszakmai kérdés, amibe nem szólalhatnak bele még maguk a védett vezetők sem - mondta a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a védett vezetők járműveinek beszerzését korábban az ellenzéki pártok is támogatták.

A járművek beszerzése, felszerelése, illetve átfestése nem a kormány hatásköre. Ezekről a biztonsági kérdésekről és a kapcsolódó költségekről a Köztársasági Őrezred dönt. A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Magyarországra látogató külföldi védett vezetők biztonságáért felelős rendőri egységek tájékoztatása szerint több tízmillió forintot spóroltak azzal, hogy új helyett használt biztonsági autókat vásároltak. Mivel megfelelő színű használt autó nem volt, ezért a rendőrség az egyik jármű átfestése mellett döntött.

A járművek színe biztonsági okok miatt fontos: a rendőrségi konvojban lehetőség szerint minden kocsinak ugyanolyan a színe annak érdekében, hogy ne lehessen első ránézésre megállapítani, hogy a védett állami vezetőt éppen milyen biztonsági fokozatú járművel szállítják - tette hozzá a kormányszóvivő.