Judit
3 °C
7 °C

Új páncélozott autót kap Gyurcsány és Sólyom

2007.07.07. 13:23
A kormányfő és az államfő eddig használt Audi A8 lang 4.2 quattróját egy vadonatúj Audi A8 lang 6.0 típusú páncélozott luxusautóra cserélik le, értesült a Magyar Hírlap. A kocsi árát a kormányszóvivői iroda nem árulta el, de 40-50 millióra taksálják.

Új, páncélozott luxusautót használ Gyurcsány Ferenc. Az Audi A8 6.0 lang típusú autót Magyaroszágon is lehet már kapni, de a páncélozott változatot külön megrendelésre, Németországban készítik.

Audi A8 6.0 lang

Az elmúlt egy évben megnövekedett fenyegetettség miatt eseti jelleggel már használt kölcsönkapott páncélozott autót a köztársasági elnök és a miniszterelnök szállításához a Köztársasági Őrezred, ez azonban nem jelentett állandó és biztos megoldást. Ezért kért és kapott engedélyt az őrezred a kormánytól, hogy kiírhasson pályázatot ilyen biztonsági autók beszerzésére, olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján megjelent közleményben.

Terrorfenyegetés

Az ORFK szóvivői irodája szerint a saját páncélozott autók beszerzését indokolja az is, hogy amikor külföldi védett vezető utazik Magyarországra, a saját biztonsági szakembereik általában ragaszkodnak ilyen jármű használatához.

Az új kocsi beszerzését a kormányszóvivői iroda azzal indokolta, hogy "az új biztonsági kihívások, például az Európában megszaporodó terrorcselekmények és a szélsőséges csoportok tevékenysége miatt növekedett a miniszterelnök veszélyeztetettsége".

A Magyar Hírlap kérdésére sem a kormányszóvivői iroda, sem a Köztársasági Őrezred parancsnoka nem árulta el, mennyibe került az autó.

A kiírás feltételein még dolgoznak a szakértők, a pályázat a közeljövőben várható. Mivel a pontos paraméterek még nem ismertek, azt is csak később lehet megmondani, hogy ez mennyi pénzbe fog kerülni - áll az ORFK honlapján. Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy ha a jelenleg használt tesztautót megvásárolná az őrezred, az körülbelül 50 millió forintba kerülne.

Gyurcsány nehezen viseli a védelmi intézkedéseket

A Havariapress szerint az alapkivitelt Németországban 31 millió forintnyi euróért árulják. A kocsi a 760-as BMW-nek és a legerősebb S kategóriás Mercedesnek igyekszik konkurenciája lenni.

Az ORFK szóvivői irodájának nyilatkozata hangsúlyozza: a védett vezetők védelméről a Köztársasági Őrezred dönt szakmai szempontok alapján, ebbe, adott esetben, magának a védett vezetőnek sincs beleszólása.

Daróczi Dávid kormányszóvivő emlékeztetett arra: Gyurcsány Ferencről tudni lehet, hogy meglehetősen nehezen viseli a védelmi intézkedéseket. Legyen szó a szokásos futásról vagy a családi programokról.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényben előírt szabályoknak alá kell vetnie magát a miniszterelnöknek is, azt ugyanis nem ő dönti el, hogy mikor szükséges páncélozott autóban utaznia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?