Friderika
12 °C
29 °C

Új páncélozott autót kap Gyurcsány és Sólyom

2007.07.07. 13:23
A kormányfő és az államfő eddig használt Audi A8 lang 4.2 quattróját egy vadonatúj Audi A8 lang 6.0 típusú páncélozott luxusautóra cserélik le, értesült a Magyar Hírlap. A kocsi árát a kormányszóvivői iroda nem árulta el, de 40-50 millióra taksálják.

Új, páncélozott luxusautót használ Gyurcsány Ferenc. Az Audi A8 6.0 lang típusú autót Magyaroszágon is lehet már kapni, de a páncélozott változatot külön megrendelésre, Németországban készítik.

Audi A8 6.0 lang

Az elmúlt egy évben megnövekedett fenyegetettség miatt eseti jelleggel már használt kölcsönkapott páncélozott autót a köztársasági elnök és a miniszterelnök szállításához a Köztársasági Őrezred, ez azonban nem jelentett állandó és biztos megoldást. Ezért kért és kapott engedélyt az őrezred a kormánytól, hogy kiírhasson pályázatot ilyen biztonsági autók beszerzésére, olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján megjelent közleményben.

Terrorfenyegetés

Az ORFK szóvivői irodája szerint a saját páncélozott autók beszerzését indokolja az is, hogy amikor külföldi védett vezető utazik Magyarországra, a saját biztonsági szakembereik általában ragaszkodnak ilyen jármű használatához.

Az új kocsi beszerzését a kormányszóvivői iroda azzal indokolta, hogy "az új biztonsági kihívások, például az Európában megszaporodó terrorcselekmények és a szélsőséges csoportok tevékenysége miatt növekedett a miniszterelnök veszélyeztetettsége".

A Magyar Hírlap kérdésére sem a kormányszóvivői iroda, sem a Köztársasági Őrezred parancsnoka nem árulta el, mennyibe került az autó.

A kiírás feltételein még dolgoznak a szakértők, a pályázat a közeljövőben várható. Mivel a pontos paraméterek még nem ismertek, azt is csak később lehet megmondani, hogy ez mennyi pénzbe fog kerülni - áll az ORFK honlapján. Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy ha a jelenleg használt tesztautót megvásárolná az őrezred, az körülbelül 50 millió forintba kerülne.

Gyurcsány nehezen viseli a védelmi intézkedéseket

A Havariapress szerint az alapkivitelt Németországban 31 millió forintnyi euróért árulják. A kocsi a 760-as BMW-nek és a legerősebb S kategóriás Mercedesnek igyekszik konkurenciája lenni.

Az ORFK szóvivői irodájának nyilatkozata hangsúlyozza: a védett vezetők védelméről a Köztársasági Őrezred dönt szakmai szempontok alapján, ebbe, adott esetben, magának a védett vezetőnek sincs beleszólása.

Daróczi Dávid kormányszóvivő emlékeztetett arra: Gyurcsány Ferencről tudni lehet, hogy meglehetősen nehezen viseli a védelmi intézkedéseket. Legyen szó a szokásos futásról vagy a családi programokról.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényben előírt szabályoknak alá kell vetnie magát a miniszterelnöknek is, azt ugyanis nem ő dönti el, hogy mikor szükséges páncélozott autóban utaznia.