Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nem érti a Fidesz a luxusaudikat

2008.03.03. 16:06
Támadja a Fidesz az állami vezetőknek szánt luxusautók beszerzését. Szerintük pénzkidobásról van szó, ráadásul közbeszerzés nélkül döntöttek. A kormány szerint az autók beszerzéséről szakmai indokok alapján a Köztársasági Őrezred döntött, és az illetékes bizottság jóváhagyásával kerülték ki a közbeszerzést.

A Fidesz elfogadhatatlannak és felesleges pénzkidobásnak tartja, hogy a kormány újabb luxusautókat rendelt, erről Kontrát Károly, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta, sajtóhírek szerint hamarosan üzembe helyezik a kormány által megrendelt luxusautó-flotta első darabjait, három páncélozott golyóálló Audit.

Kontrát Károly szerint közbeszerzés és verseny nélkül rendelték meg a luxusautókat több száz millió forint értékben, a beszerzés indokait pedig - a kormány előterjesztésére - államtitokká nyilvánították. A fideszes politikus azonban nemcsak eljárást, hanem magát a beszerzést is elfogadhatatlannak tartotta, mert, mint mondta, legutóbb 2005-ben vásárolt a kormány luxusautókat.

Gyurcsány Ferenc számára vajon miért nem megfelelőek ezek a luxusautók? - tette fel a kérdést a Fidesz képviselője. Mint mondta, a kormány szerint az új autók terrortámadásnak is ellen tudnak állni, de kérdés, hogy milyen okok miatt kell terrortámadás kivédésére alkalmas limuzinokat vásárolni.

Kérdésre válaszolva Kontrát Károly elmondta, tavaly ősszel tárgyalt a beszerzésről a honvédelmi bizottság, ahol ellenzéki képviselők kérdésére a kormány azzal indokolt, hogy a belső biztonsági környezet megváltozott, de erről nem mondtak konkrétumot.

A kormányszóvivői iroda szerint álszent pénzkidobásra hivatkoznia annak a pártnak, amelyik éppen népszavazással akar milliárdokat kivonni az egészségügyből és az oktatásból. Az iroda azt írta, a Fidesz politikusai elfelejtkeznek arról, hogy az elmúlt 18 évben Orbán Viktor használta a legtöbb gépkocsit - összesen nyolcat - a miniszterelnökök közül. "Orbán Viktor volt ugyanis az első, akinek a szolgálati kocsikon kívül személyes használatra is tartottak fent kincstári autókat" - jegyezték meg.

A kormányszóvivői iroda kiemelte, hogy a védett vezetők védelméről- kizárólag szakmai szempontok alapján - a Köztársasági Őrezred dönt. A mostani beszerzést az indokolta, hogy a Köztársasági Őrezred nem rendelkezik megfelelő felszereltségű és műszaki állapotú autókkal. A közbeszerzési eljárás alóli mentesítésre az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottsága adta meg a lehetőséget.

"Erre a beszerezni kívánt autók és felszerelések speciális rendeletetése miatt volt szükség, hiszen olyan egyedi felszereltségű, olyan műszaki védelmi eszközökkel ellátott autókról és egyéb biztonsági felszerelésekről van szó, amelyek nemzetbiztonsági szempontból nem teszik lehetővé nyílt eljárás lebonyolítását" - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!