Géza
-12 °C
-4 °C

Két Audit kért szolgálataiért a KVI jogásza

2005.10.10. 09:49
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezető jogásza két autót kért cserébe azért az Audi cégtől, hogy ne “szívózzon” egy a gyár számára fontos 60 hektáros honvédségi terület megszerzésekor. A jogász és barátja a megvesztegetéshez kért autókat a Világ Bűnözése Elleni Alapítvány nevére akarták iratni. A két férfit letartóztatták – írja a Népszabadság.

Az ügyészség hónapokig tartó titkos nyomozás eredményeként vesztegetés gyanújával a hét elején vette őrizetbe V. Cs. Balázst, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogi igazgatóját és közeli barátját M. Gábort. A két férfit pénteken letartózatták.

A Népszabadság értesülése szerint a korrupciós ügy hátterében egy ingatlanadásvétel áll. Az Audi gyár terjeszkedéséhez kívánt megvásárolni egy 60 hektáros egykori honvédségi területet. V. Cs. Balázs, a KVI vezető jogtanácsosa két Audit kért azért, hogy "ne szívózzon tovább", azaz jogászként jóváhagyja az előkészített megállapodást. Megállapodtak abban, hogy a két autót a Világ Bűnözése Elleni Alapítvány nevére íratják. Ez ügyben szerepet játszott M. Gábor, V. CS. Balázs barátja is, aki sem az Audival, sem a KVI-vel nem állt munkakapcsolatban, de még csak azokkal az alapítványokkal sem, amelyekre a korrupciós ügy kapcsán hivatkozott.

Magnóra vették

V. Cs. Balázs - a nyomozás eddigi adatai szerint - egy Budapesten folytatott tárgyalás kávészünetében jelezte először autóigényét az Audi képviselőinek. Később aztán Győrbe is elutazott, ahol megismételte "ajánlatát". Erre a tárgyalásra már magával vitte régi jó barátját, M. Gábort is, akit mint a Világ Bűnözése Elleni Alapítvány kuratóriumi titkárát mutatott be. M. Gábor egyébként sem az Audival, sem a KVI-vel nem állt munkakapcsolatban, de még csak azokkal az alapítványokkal sem, amelyekre a korrupciós ügy kapcsán hivatkozott. M. Gábort 2002 szeptemberében már csalásért két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyről az Audi vezetése számolt be a Gazdasági Minisztérium és a rendőrség illetékeseinek. Nyomozati érdekekre hivatkozva a hatóságok egyelőre nem árulnak el további részleteket arról, hogy a KVI jogi vezetője és társa pontosan hányszor tárgyaltak az Audi képviselőivel, és a megbeszéléseken valójában mi hangzott el. Azt azonban sejtetni engedték, hogy a már hivatkozott budapesti tárgyalás kávészünetében történteken kívül V. Cs. Balázs és M. Gábor valamennyi, az Audi képviselőivel folytatott tárgyalását rögzítették. A két férfi tagadja, hogy kenőpénzt (azaz autót) kértek volna. A Népszabadság információi szerint azzal védekeznek, hogy létező alapítványok támogatására próbálták meg rábeszélni az Audit, a két autót nem maguknak kérték.

Közszereplő haver

A rendőrség által rögzített tárgyalások ugyanakkor nem erről szóltak. Azokból egyértelműen kiderül, hogy a két gépkocsit a gyanúsítottak használták volna, s az alapítványok közbeiktatására csak azért volt (lett volna) szükség, hogy ne lehessen kapcsolatot teremteni köztük és az Audi között. A rögzített felvételeken állítólag egy alkalommal a KVI jogi vezetője ki is jelentette: az egyik autó neki kell, a másik azonban egy magas beosztású közszereplő "haverjának".

A rendőrség és az ügyészség illetékesei nem zárták ki, hogy a nyomozással párhuzamosan vizsgálat indul annak tisztázására, hogy más esetekben kért-e kenőpénzt a jogi vezető a KVI ügyfeleitől azért, hogy ne akadályozza a szerződések megkötését.