Jusztin
13 °C
30 °C

Pofátlanság a Veresnek vásárolt luxusautó

2009.01.24. 16:12
A Fidesz szerint pofátlanság, hogy miközben Magyarország a gazdasági válság közepén van, a Pénzügyminisztériumban Veres János miniszternek 14 milliós, államtitkárának pedig 8 milliós autót vásárolnak. A szaktárca azzal indokolta a cserét, hogy a két vezető autója már "erősen elhasználódott".

Tavaly decemberben 14,2 millió forintért egy háromezer köbcentiméteres Audi A6-ost vásároltak Veres János pénzügyminiszternek, Kovács Álmos szakállamtitkár pedig szolgálati autóként egy nyolcmillió forintos Volkswagen Passatot kapott, írta meg a Magyar Nemzet szombaton.

A Fidesz úgy gondolja, "a brutális megszorítások idején, a gazdasági válság kellős közepette luxuskiadásokkal foglalkozni, és emellett különböző megszorító intézkedésekről szónokolni, több mint pofátlanság" - jelentette ki Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője a PM épülete előtt tartott szombati sajtótájékoztatón.

Koszorús emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly októberben megértést és türelmet kért a magyar emberektől a válság kezelésének idejére, hiszen a kormány brutális megszorító intézkedésekkel, mint például a 13. havi nyugdíj "megnyirbálásával" sújtotta az országot. "Ekkor ígérte a kormányfő a válságkezelés idejére, hogy a kormány beszünteti a luxuskiadásokat" - jegyezte meg Koszorús László.

Felmerül a kérdés - mondta Koszorús - vajon Gyurcsány Ferenc tud-e arról, hogy minisztere és államtitkára megszegte az embereknek tett ígéretét, illetve lesz-e ennek a vásárlásnak valamilyen következménye. "Kérdés az is, hogyan magyarázza Gyurcsány Ferenc és kormánya, hogy miközben újabb és újabb megszorító intézkedéseket hoznak, saját ígéretüket megszegve luxuskiadásokat engednek meg maguknak" - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a fideszes politikus elmondta, ez az autóvásárlás egyrészt a Fidesz által az Országgyűlésnek benyújtott írásbeli kérdésekre kapott kormányzati válaszokból derült ki, másrészt sajtóhírek is szóltak erről.

A fideszes képviselő szavaira reagálva a PM közleményében rámutatott: a tárca már nem halaszthatta tovább a miniszteri, illetve a szakállamtitkári autók cseréjét, mivel már egyik jármű sem volt alkalmas arra, hogy "biztonsággal ellássa a szükséges feladatokat". Közölték, a miniszteri autó már 300 ezer, míg a szakállamtitkári gépkocsi csaknem 400 ezer kilométert futott.

Mint írták, a tárca járműparkja elöregedett, de cserére csak akkor kerül sor, amikor az már elodázhatatlan. Utaltak arra is, hogy a döntés a mostani cseréről a múlt esztendő közepén született. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a "jogszabályok szigorúan meghatározzák, milyen járműveket kell beszerezni miniszteri, illetve szakállamtitkári beosztású állami vezetők számára".