Auguszta
-7 °C
0 °C

Medgyessy beszéde után robbannak a rakéták

2002.08.12. 15:11
Medgyessy Péter miniszterelnök folytatja elődje hagyományát és beszédet mond az augusztus 20-ai állami ünnepségen. Míg azonban Orbán Viktor a parlament előtti emelvényről, addig Medgyessy az Országházban rendezendő ünnepségen tart szónoklatot, melyet a korábbi évekhez hasonlóan élőben közvetít a közszolgálati televízió.
Az idei augusztus 20-ai program nem sokban különbözik a polgári kormány által szervezettől. A Margitszigeten családi napot tartanak, ahol aerobikozni, tornázni, focizni, futni, kosárlabdázni lehet. Ígérnek a szervezők ügyességi vetélkedőt, babajátszóteret, ugrálóvárat, szerepjátékokat, arcfestést, színpadi programokat, délután ötre pedig a majorettek felvonulását.

Zászlófelvonás és zenés őrségváltás

A Kossuth téren a szokásoknak megfelelően lesz ünnepélyes zászlófelvonás, majd nem sokkal déli tizenkettő után "zenés őrségváltás". A Fővám téren a Zanzi Bár, Emil Rulez, Sub Bass Monster, a PA-DÖ-DÖ és az Old Boys ad koncertet öttől éjfélig. A Liszt Ferenc téren kamarazenekarok koncertje lesz, ahol Mozart művei mellett Argentin tangókkal is ismerkedhet a közönség.

Komolyzene, kamarazene

A Roosevelt téren, a Magyar Tudományos Akadémia előtt háromnegyed nyolctól ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Idén délután ötkor kezdődik a Szent István bazilikában a Szentmise és hat óra előtt tíz perccel a körmenet.

Medgyessy élőben az MTV-ben

A programok egy részét a korábbi évek gyakorlatát folytatva élőben közvetíti a Magyar Televízió. Ilyen a tűzijáték mellett Medgyessy Péter miniszterelnök beszéde is. A kormányfő azonban elődjével ellentétben nem a parlament előtt beszél majd, hanem az Országházban rendezendő ünnepségen és nem kora délután, hanem közvetlenül az égi parádé előtt.

Költségek
Az idei augusztus 20-ai állami ünnepségekre 495 millió forintot költ a kormány. Ebből az összegből 240 millió forintot fordítanak tűzijátékra, ezért az összegért Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen lesz égi parádé. A kabinet 50 millió forintot az önkormányzatok között oszt szét a helyi ünnepségek költségeinek támogatására. A fennmaradó 205 millió forintot a fővárosi és a megyeszékhelyeken tartandó programokra fordítják. Gál J. Zoltán kormányszóvivő korábban úgy nyilatkozott: megismerhető lesz az ünnepség részletes költségvetése. Amint az Index beszámolt róla a Multimédia Concerts Kft. meghívásos tenderen nyerte el az augusztus 20-ai ünnepség rendezési jogát, de még a pályázat eredményhirdetése előtt puhatolózó tárgyalásokat folytatott Elton John azóta meghiúsult budapesti fellépéséről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!