Konrád
8 °C
26 °C

Orbán: Az európai történelem főutcáján haladunk

2001.08.20. 18:22
A jövő elkezdődött - nyitotta és zárta a Fidesz választási programjának legfőbb jelmondatával augusztus 20-ai beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A Kossuth téren rendezett állami ünnepségen a kormányfő szónoklata előtt avatták fel a honvédség új tisztjeit, illetve 1000 gyermek elénekelte a millenniumi ódát. A rendezvény minden eddiginél díszesebb volt, az ünnepségre azonban csupán néhány ezren voltak kíváncsiak.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a millennium végeztével új korszak kezdődhet Magyarországon. A kormányfő a Kossuth téren rendezett állami ünnepségen külön köszöntötte a millenniumi évben született gyermekeket, illetve az új jövevények szüleit. Orbán szerint "a jövő elkezdődött". A kormányfő beszédében kétszer is "elrejtette" a Fidesz választási programjának legfőbb üzenetét, ami egyébként programjuk címe is: "A jövő elkezdődött".

Választási kampány állami pénzen?

De használta pártja legutóbbi kongresszusának vitairatának címét is, mely A történelem főutcája névvel látott napvilágot. (Emlékezetes, tavasszal határozottan cáfolta mind a Fidesz, mind az Országimázs Központ azt, hogy tudatosan csengtek egybe a Fidesz dabasi jelöltjének kampányszlogenje, illetve az állami ünnepségek jelmondatai. Az ünnepségeket - ahogyan az idei augusztus 20-át is - és a Fidesz kampányait egyaránt a Happy End Kft. szervezi, mely 1998-ban már győzelemre segítette a vezető kormánypártot.)

Magyarország véghezvitte, ami csak keveseknek sikerül, azzá lett, ami lenni akart: szabad, független, erős, gyarapodó nemzetté - vélekedett Orbán Viktor. Szerinte "lezártuk a hosszú, beteg, nagyképű és keserves XX. századot", amelynek eszméi nem állták ki az idő próbáját, ezért elvéreztek, elbuktak, vagy a szemétdombra kerültek. Orbán Viktor kijelentette: mostantól időt álló eszmékben hiszünk megint, és lesz közös rend, amely felé mindannyian szabadon törekedhetünk.

Gyarapodik a szeretet híveinek száma

A kormányfő megjegyezte: egy új korszakot nem a háborúk, nem a politika és nem a gazdaság indít el, hanem az emberek lelkületének és gondolkodásának megváltozása. Mint mondta, az új század kezdetén a bizakodás, a remény, a munka és a szeretet híveinek száma napról napra gyarapodik. Úgy volt eddig, hogy amit egy nemzedék felépített, a következő elvesztette. Millióknak kellett azt látniuk, hogy elveszik tőlük, amiért egész életükben dolgoztak. Ezentúl úgy lesz, hogy amit felépítünk, azt meg is tartjuk - hangoztatta.

Magyarország az ég felé növekszik

Orbán kitért a magyar nyelv és a magyarság fontosságára is. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország határain kívül a Kárpát-medencében születni korábban keserű sorsot, másodrendűséget, megvetést és kigúnyoltatást jelentett. "Most úgy lesz, hogy végrehajtjuk a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítését, mert a jövő nem ismer határokat" - mondta. A miniszterelnök azt ígérte: magyarnak születni emelkedő, erős, polgárait megvédeni képes, megbecsült nemzethez tartozást jelent ezentúl. Kiemelte: Magyarország határai térben és időben szabottak, ezért "ha tágasabb országra vágyunk, akkor hazánkat fölfelé, az ég felé kell építenünk".

A kormányfő szavai szerint "eddig úgy volt, hogy a történelem formálta jellemünket, most úgy lesz, hogy a jellemünk formálja történelmünket, és saját történelmünk lesz megint". Most úgy lesz, hogy ismét az európai történelem főutcáján haladunk - szögezte le Orbán Viktor, utolsó szavaiban ismét hangsúlyozva: a jövő elkezdődött.