Vilhelmina
10 °C
21 °C

A tűzijáték kivitelezője a faállványzatokat okolja

2003.08.21. 10:16
Még tart a tűzoltóság vizsgálata, hogy mi okozhatta Budapesten azokat a tüzeket, amelyektől egy uszály és egy pótkocsi gyakorlatilag teljesen kiégett. A tűzijáték kivitelezője számított "némi tűzre", és a faállványzatokat okolja.
Összesen száz tűzoltó próbált úrrá lenni a fővárosi augusztus 20-ai tűzijátékkal kapcsolatos egyéb tüzek felett, tájékoztatott Molnár Péter szóvivő. A kár becslések szerint több tízmillió forint is lehet.

Besült a rakéta a vetőcsőbe

A tűzoltóknak dolguk akadt a Dunán, ahol az egyik uszályról lőttek ki rakétákat egészen addig, amíg gyakorlatilag ki nem gyulladt az egész hajó. Az I. kerületben egy kamion pótkocsija robbant fel, mert a róla kilőtt rakéták közül az egyik besült a vetőcsőbe. Emellett a Gellért-hegyen gyulladt meg néhány helyen a növényzet.

A tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökségtől kapott tájékoztatás szerint biztosítva voltak a járművek. Személyi sérülés nem történt, a hajóról ugyanakkor két embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak az oltóhajó segítségével.

A szervezők közül a Nike-Fiocchi vezetője, Szabó Péter az Indexnek azt mondta, hogy hétszer annyi anyagot használtak fel, mint máskor, és éppen ez volt a baj, mert a vasállványok mellett faállványokat is használtak. A visszahulló anyag a fát lángra lobbantotta. "Ezt rossz néven vettem az anyagtól" - tette hozzá némi melankóliával az ügyvezető. Ugyanakkor számítottak némi tűzre, ezért nem engedték az embereket a rakétaállványok közelébe.

Vidéken megúszták

Székesfehérváron, Szegeden semmi említésre méltó esemény nem történt az ottani tűzijátékok közben, tájékoztattak a helyi parancsnokságok. Nyíregyházán az illetékesek délelőtt nem voltak elérhetőek.

A fővárosban a tűzijáték ideje alatt tizenkét embert szállítottak kórházba a mentők, harminc kókadozót a helyszínen láttak el a szakemberek, tudta meg az Index Győrfi Páltól, a menetősök szóvivőjétől. A kórházba szállítottak között egyetlen égési sérült sem volt, viszont akadt, aki - hogy jobban lásson - felmászott egy póznára, ahonnan leesett, és bevágta a fejét. Egy másik sérült lukba lépett, megrándult a bokája, és voltak akik egyszerűen elájultak a tömegben.

Szemét maradt utánuk

Budapesten az augusztus 20-i tűzijáték után éjjel tizenegy órától hajnalig hétszáz köbméter hulladékot, szemetet takarítottak el, tájékoztatott a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.

Háromszáz úttisztító munkás - tizenhárom önfelszedőgép és huszonhárom útburkolatmosó kocsi segítségével - gyűjtötte össze a szemetet és tisztította meg a Duna-part menti utcákat, tereket, az alsó rakpartot, a hidak és a vár környékét, közölte Szegedi Péter szóvivő. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról tizenöt jármű gondoskodott.