Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Senki nem tehet a fideszes üzemszünetről

2006.01.02. 14:05
Nem vette napirendre a budavári önkormányzat képviselő-testületének jobboldali többsége, hogy vizsgálják ki, hogyan tarthatott munkaidőben pártrendezvényt a Fidesz az önkormányzat épületében. A jegyző hétfői nyilatkozatában mosta kezeit, noha a kerület polgármestere korábban rá hárította a felelősséget. Most viszont kiderült, csak a polgármester engedélyével tartható bármilyen rendezvény a hivatalban, amelynek auláját csak munkaidőn túl adják ki, óránként negyvenezer forintért.

Vizsgálatot kezdeményeztek a budavári önkormányzatban kisebbségben lévő MSZP-SZDSZ képviselői amiatt, hogy a Fidesz december 22-én munkaidő alatt tartott politikai rendezvényt az önkormányzat Kapisztrán téri épületében. A rendezvény ideje alatt az ügyfélszolgálat nem működött, a dolgozókat pedig csak déutánra hívták be, arra hivatkozva, hogy délután egyig üzemszünet lesz. Az épületbe a rendezvény ideje alatt az ellenzéki képviselőket is alig engedték be.

Üzemszünet=áramszünet

A dolgozók értetlenkedésére szóban közölték, hogy az üzemszünet áramszünetet jelent. Ilyen persze nem volt, hiszen a Fidesz prominensei megtarthatták több órás évértékelő rendezvényüket. Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere első megkeresésünkre a jegyzőre hárította a felelőséget, mondván, ő a hivatalvezető. A fideszes politikus ugyanakkor nem látott kivetnivalót abban, hogy politikai rendezvénynek adott helyet az önkormányzat.

A kerületben kisebbségben lévő koalíciós képviselők az ügy kivizsgálására rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezték, amit Nagy Gábor Tamás, az új év első munkanapjára össze is hívott, ám a kérdést a jobboldali többség napirendre sem vette.

A jegyző mossa kezeit

Dávid Klára, a városrész szocialista képviselője az Indexnek elmondta, hogy a kerület jegyzője az ülésre nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állította, csupán utólag tudta meg, hogy a Fidesz rendezvénye lesz a program, ugyanakkor óva intette a képviselőket attól, hogy politikai ügyet csináljanak a rendezvényből. A jegyző hangsúlyozta, hogy semmilyen felelősség nem terheli a rendezvény kapcsán.

A nyilatkozatában közölte azt is, hogy a közelgő karácsonyi ünnepekre való felkészülés érdekében engedélyezte, hogy e napon a hivatal budavári épületében csak délután egy órától dolgozzanak az emberek. Az Attila úti okmányirodában viszont teljes munkanap volt. A képviselőtől megtudtuk azt is, hogy ő, mint az egyik kezdeményező szóhoz sem jutott a testületi ülésen, ahol a felszólaló ellenzékiek kritizálták Nagy Gábor Tamás eljárását, aki december 30-án sms-értesítésekkel hívta össze az ülést, holott az ellenzékiek nem kérték a rendkívüli sürgősséget. Így Dávid Klára szerint nem volt lehetőség arra sem, hogy megtudják például, mennyit fizetett az ellenzéki párt a kerületnek.

Rendezvény cask munkaidőn túl

Megkérdeztük az önkormányzatnál, hogyan lehetne politikai rendezvényre bérbe venni az aulát. A művelődési iroda munkatársától annyit tudtunk meg, hogy kizárólag munkaidőn kívül lehet bármilyen rendezvényt tartani, de az esküvőktől az évnyitó eseményekig minden programot a polgármester engedélyez. Arra a felvetésünkre, mennyibe kerülhet egy rendezvény, azt a választ kaptuk, hogy óránként negyvenezer forint a tarifa, plusz a portaszolgálat ára.

A Budavári Önkormányzat Polgármesteri kabinetjének MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a Fidesz a Polgármesteri Hivatal auláját a szokásos eljárás megtartásával és a bérleti díj megfizetésével vette bérbe". Görög Tibor Fidesz-frakcióvezető az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, jelezte azonban, hogy délután közleményt adnak ki ez ügyben. A kerületi ellenzék ugyanakkor igyekszik további lépésekkel kivizsgáltatni a kérdést.