Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tévedésből bírságolt az Állami Autópálya Kezelő

2008.05.02. 20:20
Elromlott a matricaellenőrző autóban a műholdas helyzetmeghatározó, így a 42-es főúton haladó autósokat azért büntették meg, mert a rendszer az M35-ös autópályán látta őket. Matrica nélkül persze.

Tévedésből bírságolt az Állami Autópálya Kezelő egyik matricaellenőrző kocsija. Az autónak még március végén elromlott a műholdas helymeghatározója, ezért Biharkeresztes határában, a 42-es főúton úgy regisztrálta az arra haladó személyautókat, mintha az M35-ös autópályán mennének - természetesen matrica nékül. A környéken lakók akkor döbbentek meg, amikor megkapták a társaság 15.300 forintos csekkjét. Az autópálya kezelő elismerte hibáját, az érintettektől levélben kérnek elnézést.

Az Állami Autópálya Kezelő levele szerint március 27-én az M-35-ös autópálya debreceni szakaszán ellenőrizték a kocsit, de az autón nem volt matrica, ezért 15.300 forintra büntetik. Az egyik járműtulajdonos azonban azt állítja, aznap még a környéken sem járt. Biharkeresztesen nem csak ő kapott csekket: 30-40 embernek érkezett ilyen felszólítás.

Az ÁAK szóvivője elismerte a hibát. Az egyik matricaleolvasó kocsijuk műholdas helymeghatározója elromlott, ezért a gép úgy regisztálta az autókat, mintha az M35-ös autópályán mennének - matrica nékül.

A szóvivő közölte: az autósokat írásban értesítik. Elnézést kérnek tőlük és tájékoztatják őket, hogy természetesen nem kell kifizetni a büntetést - mondta Winkler-Virág András. A szóvivő szerint gyakrabban frissítik majd a számítógépes rendszerüket, hogy hasonló tévedés többet ne fordulhasson elő. Azt nem tudta megmondani, pontosan hány vétlen autós kapott csekket.