Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A Postabank volt vezetője áll a vizsgálatok elé

2003.03.14. 12:39
Auth Henrik, a Postabank egykori vezetője, a jegybank alelnöke egyetért azzal, hogy hozzák nyilvánosságra az államtitokká nyilvánított Kehi-jelentést a pénzintézet konszolidációjáról. Keller László csütörtökön jelentette be, hogy rendőrségi eljárást kezdeményez a dokumentum alapján, illetve bűnpártolásért is feljelentést tesz, amiért nem tettek semmit a feltételezett visszaélések feltárására.
Egyetértek azzal a kezdeményezéssel, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 2000-ben készített jelentéstervezete a Postabank követeléseinek kezeléséről a törvényi keretek között nyilvános legyen - tartalmazza az a közlemény, amelyet Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pénteken küldött az MTI-nek.

Keller feljelent

Csütörtökön Keller László közpénzügyi államtitkár bejelentette, hogy ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést tesz a Postabank követeléseinek kezelésével foglalkozó PB Workout Kft. tevékenysége miatt. Keller szerint az előző kormány határozatban utasította a KEHI-t az említett cég átvizsgálására. A hivatal jelentéstervezete szerint, amely súlyos megállapításokat tett, el is készült, ám végleges formába öntés előtt a kormány megszüntette a vizsgálatról korábban hozott határozatát. A jelentés a Népszabadság szerint megállapította, hogy tízmilliárdokkal túlkonszolidálták az Orbán-kormány által újraállamosított bankot. A lap szerint a dokumentumot 2020-ig államtitokká nyilvánították.

Auth: Alapvető hibákat vétettek a jelentés készítői

Auth Henrik hangsúlyozza: áll minden vizsgálat elé. Úgy véli, hogy a KEHI jelentéstervezetének összeállítói alapvető banküzemtani ismeretekkel sem rendelkeztek, nem voltak tisztában a banki mérleg összeállítás, illetve a számvitel alapjaival. Így minden ponton hamis következtetésekre jutottak.

Ezek a következtetések ellentétesek az Állami Számvevőszék megállapításaival. A jelentéstervezet nem dolgozta fel a postabanki válaszokat. Auth Henrik szerint a KEHI-jelentés csak úgy értelmezhető, ha az a postabanki válaszokat is tartalmazza. E válaszokat egyébként minden érintett kormányszervnek megküldték. Végül Auth Henrik leszögezi: a maga részéről egy esetleges parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is támogatja.

Sepsey: nem vitatkozom politikusokkal

Sepsey Tamás, a Kehi volt vezetője az Indexnek azt mondta, hogy ő köztisztviselő, Keller László viszont politikus, ő pedig nem kíván egy politikussal vitatkozni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Keller több valótlanságogt is állított nyilatkozatában. Közölte ugyanakkor, hogy áll minden esetleges vizsgálódás elé.

Orbán: mindenről készült vizsgálat

Orbán Viktor volt miniszterelnök a Postabankos Kehi-vizsgálatról mindössze annyit mondott egy pénteki sajtótájékoztatón, hogy kormányzása idején "minden nagyobb összeggű költségvetési kiadásról készült jelentés, és ezeknek meg van a maguk útja".