Illés
17 °C
28 °C

Távozik a Postabank vezére

2000.11.02. 21:51
Csütörtökön lemondott a Postabank vezérigazgatói posztjáról és igazgatósági tagságáról Auth Henrik. Az bankvezetéshez eljuttatott levelében Auth azzal indokolta távozását, hogy a kormány keddi döntésével megítélése szerint lejárt mandátuma - adta hírül az MTI. Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára tisztességes lépésnek nevezte a lemondást. A bank vezetése csütörtökön közleményben üdvözölte a kormány keddi döntését a Postabank jövőjéről, az OTP-vel megkezdendő tárgyalásokról.
Mint ismert a kormány keddi ülésén döntött a Postabank további sorsáról, és a kabinet tagjai úgy döntöttek, hogy az állam nem adja el a pénzintézetet. Ezzel együtt felhatalmazták az ÁPV Rt.-t, hogy kezdjen tárgyalásokat az OTP Rt.-vel a stratégiai partnerségről. Az indoklás szerint a kormány elégedett az állami bank menedzsmentjének tevékenységével, amelynek sikerült a honi pénzpiac ,,megbízható tényezőjévé" tenni a rosszhírű pénzintézetet.

A kormány olyan partnert kíván találni a Postabanknak, amely egy bankcsoport részévé teszi a pénzintézetet, emeli a lakossági szolgáltatások színvonalát, növeli az állami részvények értékét. Az ideális ,,társ" emellett magyarországi székhelyű és képes a régió vezető pénzintézetévé válni. Mindezen feltételek alapján a kormány felhatalmazza az ÁPV Rt.-t arra, hogy elsőként az eddig legesélyesebb vevőként emlegetett OTP-vel kezdjen tárgyalásokat.

Auth: a kormány döntésével lejárt a mandátumum

Auth Henrik távozását már a kormány meglepőnek számító döntése napján kész tényként emlegette a sajtó, ekkor azonban nem került sor a bejelentésre. A vezérigazgató csütörtökön Madarász Lászlóhoz, a bank igazgatósági elnökéhez eljuttatott levelében jelentette be, hogy lemond a vezérigazgatói posztról. A kormány által meghozott döntéssel úgy gondolom, mandátumom lejárt - írta Auth az MTI-hez is eljuttatott levélben. A távozó vezérigazgató levelében felajánlotta, a zökkenőmentes átmenet érdekében a bank legközelebbi közgyűléséig hajlandó posztján maradni.

A pénzintézet most távozó első embere két éve került a Postabank élére. Azóta a bank keresztül ment egy sokat vitatott konszolidáción, és számos, az előző vezetés alatt történt visszásságra derült fény. Az új menedzsment a jelentős állami tőkeinjekció révén megszilárdította a cég helyzetét. A kormány elégedett a menedzsment tevékenységével, amelynek sikerült a honi pénzpiac ,,megbízható tényezőjévé" tenni a rosszhírű pénzintézetet.

A bankvezetés üdvözli a kormánydöntést

Varga Mihály államtitkár
Auth távozása kapcsán Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kijelentette, hogy célszerű lenne, ha a vezérigazgató a Postabank várható közgyűléséig hivatalában maradna. Az államtitkár méltatta Auth Henrik érdemeit a bank konszolidációjában és tisztességes lépésnek nevezte a lemondást.

A Postabank Rt. csütörtökön kiadott - a vezérigazgató bejelentéstől független - közleménye hangsúlyozza, hogy a menedzsment üdvözli, hogy a bank jövőjéről hozott döntést. A vezetés biztosak abban, hogy a jövőbeni tulajdonos elismeri a bankban lévő értékeket és egy sikeres és átlátható tulajdonosváltást valósít meg. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a bank menedzsmentje mindent elkövet annak érdekében, hogy a tulajdonosváltás a lehető leggördülékenyebben menjen végbe.

A kormány döntése a Postabank tulajdonosváltásáról bizonyítéka annak, hogy az elmúlt két év során a menedzsment és az alkalmazottak munkájának eredményeként a bank privatizálható állapotba került - áll a közleményben. A banküzem természetesen továbbra is normálisan működik, az ügyfelekkel fennálló kapcsolatban semmilyen változás nem történik. A tárgyalások idején a bank minden szolgáltatásával, változatlan feltételekkel áll ügyfelei rendelkezésére - áll a közleményben.