A szocialisták is autonómiát adnának a Vajdaságnak

2000.07.26. 17:49
A Vajdasági Magyarok Szövetsége üdvözli Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentését, hogy a magyar külpolitika álláspontja szerint a Vajdaságnak és a vajdasági magyaroknak szükségük van autonómiára. Szabó Vilmos szocialista országgyűlési képviselő közölte: az MSZP is a kezdetek óta szorgalmazza a Vajdaság önállóságának megteremtését. A kormányfő rádiós nyilatkozatában szorgalmazta azt is, hogy a státusz törvényt az ellenzéki pártok is támogassák. Szabó közölte: ha figyelembe veszik a párt javaslatait, a kormány számíthat az MSZP frakció szavazataira.
Orbán Viktor
Szeretné, ha egy közös nemzeti akaratra épülő törvényt alkothatna meg az Országgyűlés
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözölné, ha a státusztörvényről szóló parlamenti döntésnél az ellenzéki pártok szavazataira is lehetne számítani, és erre lát is esélyt. A kormányfő a Magyar Rádiónak adott szerda reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: szeretné, ha egy közös nemzeti akaratra épülő törvényt alkothatna meg az Országgyűlés. Orbán Viktor leszögezte, hogy a magyar külpolitika álláspontja szerint a Vajdaságnak és a vajdasági magyaroknak szükségük van autonómiára.

Szerinte - bár Magyarország e szándékának súlyt ad a tőszomszédság - az autonómia igazi kérdése az, hogy a nemzetközi közösség mikor látja be, és miként tudja megvalósítani, hogy Jugoszlávia demokráciájához a decentralizáción keresztül vezet az út. A kormányfő közölte: jó esélyt lát arra, hogy e gondolat mentén megvalósuljon a Vajdaság autonómiája.

Kasza József, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, Szabadka polgármestere üdvözölte Orbán Viktor nyilatkozatát. Megjegyezte: nem meglepő a kormányfő kijelentése, mert ezt az álláspontot már korábban egyeztették a vajdasági szervezetek a magyar kormánnyal. Kasza úgy értékelte: Orbán most csak megerősítette, hogy magáénak érzi a VMSZ által kidolgozott autonómia koncepciót.

Politikusok korábban a Vajdaságról
Utoljára 1999 tavaszán feszegették magyar politikusok a Vajdaság esetleges jövőjét. Csurka István MIÉP-elnök azt javasolta: egyszerűen csatolják Magyarországhoz a területet. A nyilatkozatot azonnal elítélték a kormánypártok éppúgy, mint az ellenzékiek. Nem váltott ki viszont ekkora visszhangot Lányi Zsoltnak az a javaslata, hogy alakuljon meg a Vajdasági Köztársaság, mint önálló állam és valahol az Újvidéken legyen a fővárosa.
Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában nem mondott újat - reagált a kormányfő által elmondottakra Szabó Vilmos, az MSZP országgyűlési képviselője. Szerinte pártja már a kezdetek óta támogatja a vajdasági magyarok autonómia törekvéseit. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármi, csak a Vajdaságban élő magyarok egyetértésével történhet. A státusztörvénnyel kapcsolatban Szabó Vilmos azt mondta: akkor számíthat a kormány az MSZP támogatására, ha bevonja a pártot a törvény előkészítésébe és figyelembe veszi a szocialisták javaslatait. Szabó úgy látja, annak nincs értelme, hogy havonta kijelentik: kell státusztörvény, de mindezidáig a nyilatkozatokat, eddig legalábbis nem követte tett.

A szocialista politikus szerint értelmezhetetlen Orbán azon kijelentése, hogy a státusztörvény kidolgozását 1990-ben kellett volna elkezdeni. A kormány által folytatott retorika pedig azt sugallja, mint ha 1998-ig nem lett volna semmi, s a történelmet csak a Fidesz választási győzelme óta írnák.  • Hírek
  • Megtakarítás