Judit
3 °C
7 °C

Kinyitható az összes rádiófrekvenciás autóriasztó

2000.09.14. 15:41
Bármelyik rádiófrekvenciás riasztó kinyitható - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Stefancsik János, a BRFK Gépjárműfelderítési Osztályának főhadnagya. A forgalomban lévő eszközzel a riasztó típusától függően az autó mellé kell csak állni, vagy meg kell várni míg a tulajdonos egyszer kinyitja és bezárja.
A szerkezet valójában egy 100 MHz-es számítógép, melyhez egy floppy meghajtó, egy billentyűzet és két antenna kapcsolódik. A kiválasztott gépkocsit elég 30-40 méterre megközelíteni, hogy megfejtse a nyitásához szükséges kódot, és egyben ki is nyissa.

A szerkezet valójában egy 100 MHz-es számítógép, melyhez egy floppy meghajtó, egy billentyűzet és két antenna kapcsolódik
A rendőrség 1998-ban foglalta le ezt ,,nem túl bonyolult" eszközt. Egy autós telefonon jelezte, hogy követik. Ekkor a rendőrség akcióba lépett, és megállították a járművet. A benne ülő személy nem tudott világos magyarázatot adni a különös szerkezetre. Mindez a robbantássorozat kellős közepén történt, így azonnal tűzszerészeket hívtak, mert bomba távirányítására alkalmas eszköznek gondolták. Tanulmányozása után azonban kiderült, rádiófrekvenciás riasztók kódjának feltörésére szolgál.

Az alvilági körökben 1,5 millió forintért meg lehet kapni, és be is tanítják a használatára. Ha nincs ennyi pénze a vásárlónak, semmi gond, 300 ezerért ,,lízingelni" is lehet. Ekkor a floppy lemezen olyan programot adnak neki, ami csak 10 nyitásra alkalmas, ezután automatikusan blokkolja a rendszert. Újabb pénz befizetésével újabb 10 nyitásra kap lehetőséget, így apránként is meg lehet vásárolni. Gyártása és forgalmazása semmilyen jogi akadályba nem ütközik. A rendőrség azonban mégis elkobozza, mivel használata frekvencia-engedélyhez kötött.

Biztos védekezési mód nincs ellene. A központi zárat nem szabad rákötni a riasztóra, mert ez jelentős módon megkönnyíti az autóba való bejutást, és még csak feltűnést sem kelt. Ha valaki nem tudja bekapcsolni a riasztóját, csak többszöri próbálkozásra, gyanakodni kell, mert valószínűleg a szerkezet erősebb jeladója elnyomja a riasztó távirányítójáét. Gyanús lehet egy olyan autó is, ami túl közel áll hozzánk, esetleg követ is, és két antenna van rajta.

Ez a rendszer azonban csak a rádiófrekvenciás riasztókra alkalmas, a lézeresre, mely például drágább autókban található, nem. A frekvencia megváltoztatásával azonban lehetőség van lakásriasztók hatástalanítására, vagy akár garázsajtó kinyitására is.

Ennek a kódfeltörőnek a megjelenése nem fogja megváltoztatni a piacot válaszolta kérdésünkre Temesi József, a Microtel Kft vezetője. Autóriasztók forgalmazásával foglalkoznak, és azt szerelnek be, amit a vevő kér, a vevő pedig azt kéri, amit a biztosító megkövetel. Ők felvilágosítanak mindenkit, a riasztó csak jelzésre szolgál, és nem fogja megvédeni az autót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?