Auguszta
-7 °C
0 °C

Bencsik András nem mond le

2004.07.05. 14:47
A Mécs Imre által kezdeményezett személyiségjogi perben felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt Magyar Demokrata főszerkesztője nem mond le tisztségéről. Mint mondta: "minden józan érv amellett szól, hogy mondjak le, de ennek ellenére úgy kellett döntenem, hogy nem mondok le".
Nem mond le a Magyar Demokrata főszerkesztői tisztéről Bencsik András, aki indokait az újság e héten utcára kerülő számában ismerteti.

Minden józan érv ellenére

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írás szerint "Bencsik András, a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője hétfőn dönt arról, hogy az ellene és munkatársa ellen hozott elmarasztaló bírósági ítélet nyomán lemond-e tisztségéről". A főszerkesztő elmondta, "minden józan érv amellett szól, hogy mondjak le, de ennek ellenére úgy kellett döntenem, hogy nem mondok le". Bencsik szerint a hét végén sokakkal konzultált az ügyben, és mint mondta, "mindkét döntés mellett sok érv van".

Mint ismeretes, az első fokú ítéletet megváltoztatva, felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a letöltendő helyett múlt pénteken a Pest Megyei Bíróság abban a magánvádas büntetőügyben, amelyet Bencsik András ellen kezdeményezett Mécs Imre SZDSZ-es képviselő. A másodrendű vádlott, Bertók László Attila újságíró esetében a másodfokú bíróság helybenhagyta az első fokon kiszabott, nyolc hónapos, két évre felfüggesztett fogházbüntetést. A Pest Megyei Bíróság mindkét vádlottat társtettesként, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásban mondta ki bűnösnek.

A szabad demokraták országgyűlési képviselője azért indított büntetőeljárást a Demokrata főszerkesztője és egyik újságírója ellen, mert a hetilap 2001-ben azt írta: nem kis részben Mécs Imrének köszönhetően akasztottak fel négy embert egy 1956-os koncepciós perben.

Bencsik András a bíróság folyosóján elképesztőnek, szégyenletesnek nevezte a bírói döntést; a lap főszerkesztője hozzátette: ez elvileg jelentheti azt is, hogy nem írhat, nem szerkeszthet, hiszen a pénteki döntés két évig "ott lóg a feje felett".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!