Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Egyelőre csak ötlet szintjén a bébikötvény

2001.05.14. 19:12
Angliából importálta a bébikötvény ötletét a Szabad Demokraták Szövetsége, egyelőre azonban egyetlen hivatalos szerv sem foglakozik az indítvánnyal. Az SZDSZ - az angol ötlet "tükörfordításaként" - azt javasolja, hogy 2002 januárjától minden születendő gyermek százezer forint életkezdési támogatást kapjon a kormány és az önkormányzatok kaszájából. Az Index által megkérdezett kormánypárti önkormányzati vezetők választási fogásnak bélyegzik az indítványt, a közgazdászok szerint pedig túl sok a bizonytalan faktor.

Az alulkalkulált infláció miatt keletkezett költségvetési többletből kívánja az SZDSZ finanszírozni, az itthon először Demszky Gábor által javasolt bébikötvényt. A parlamentnek már benyújtott törvényjavaslat értelmében az állam 2002 januárjától minden születő magyar állampolgár számára életkezdési támogatásként egy hosszúlejáratú, kamatozó, százezer forint induló összegű támogatást adna, amelyet 18 éves kortól vehetne fel a fiatal. A tervezet szerint "az állam nyolc és tizenöt év elteltével felülvizsgálná a kötvény összegét, s ha a gazdasági lehetőségei megengedik, akkor további támogatásokat is beépíthetne a rendszerbe".

Az Index a Szociális és Családügyi Minisztériumban azt a tájékoztatást kapta, hogy hallottak ugyan az angliai és a magyar ötletről, de jelenleg "egyik osztályon sincs napirenden"; Borókai Gábor kormányszóvivő pedig addig nem nyilatkozik az ügyben, még konkrét formában nem kerül a kormány asztalára a javaslat. Hasonló módon fogalmaztak a Generali-Providencia Biztosítónál is; Bauer Éva, a vezérigazgató vezető asszisztensének elmondása szerint "szakmailag nem merül fel hasonló konstrukció", és nem is érkezett hozzájuk a témában megkeresés. Az ÁB-AEGON többszöri megkeresésünkre sem jelzett vissza.

Évente 10 milliárd forint

Az SZDSZ szerint a bébikötvény évente körübelül 10 milliárd forintjába kerülne az államnak. A támogatás a mai reálértéken 300 ezer forint végösszegben állapodna meg, amit iskolai tanulmányok finanszírozására, valamint lakásépítésre fordíthat a 18 évet betöltött fiatal. Angol banki szakértők szerint "az ötlet nem butaság", megbízható bankokban akár 5-6 százalékot is hízhat az összeg minden évben. Egyes vélemények szerint ennél nagyobb megtérülésre is lehet számítani, ha tőzsdére viszik a kötvényeket. Hazai értékpapír-elemzők szerint azonban a bébikötvénynek csak akkor van esélye, ha változó kamatozású konstrukcióba illesztik. Ez - ha piaci viszonyok diktálnak - csupán inflációkövető lehet, így a betett összeg csupán a reálértékét tudja megtartani. A kormányzat adhat ugyan hozamgaranciát, de a hosszú futamidőt, illetve a rizikófaktorokat tekintve az "öngyilkosság lenne" - érvelt az Indexnek nyilatkozó bróker.

Az önkormányzatokat is bevonnák

Pap János, Békéscsaba SZDSZ-es polgármestere szerint "kivitelezhető a dolog, abban az esetben, ha országosan és egységesen hatják végre az önkormányzatok". Pap szerint így kikerülhető lehetne, hogy "meginduljon egy bejelentkezési hullám", és azokba a városokba költöznek az emberek, ahol már működik a program. Békéscsabán évente 500 gyerek születik, tehát évente a városnak 500 millió forintot kellene elkülöníteni, ami "a kormányzat segítsége nélkül nem sikerülhet". A szabad demokraták még az idén el akarják fogadtatni a javaslatot, ezért a SZDSZ-es képviselők múlt heti önkormányzati tanácsadó testületének ülése után a szabad demokraták felhívták az önkormányzatok képviselőit: vizsgálják meg a lehetőségeket.

"Választási fogás"

- Gyerekesen primitív az elgondolás. Az SZDSZ legújabb kiáltványa csupán választási fogás, ami nem érdemes a szóra - reagált a kezdeményezésre Rapcsák András, Hódmezővásárhely polgármestere. Kicsit finomabban fogalmazott Sárközi István, Kecskemét független alpolgármestere. Sárközi "választások előtti kampányfogásnak" titulálta a kezdeményezést, majd hozzátette: inkább azokat kellene támogatni, akik rászorulnak a segítségre. Az alpolgármester arra célzott, hogy a támogatás alanyi jogon mindenkinek járna, "így az előnyösebb helyzetű családok így még nagyobb előnyökhöz jutnának".
- Azt is figyelembe kell venni, hogy az önkormányzatok nincsenek abban a helyzetben, hogy ilyen vállalkozásba kezdjenek, ráadásul ezzel a pénzzel akut problémákat lehetne megoldani - fogalmazott Sárközi.

- Lehet, hogy választási kampányfogás, de ettől még jó az ötlet - tolmácsolta véleményét Burány Sándor, MSZP-s országgyűlési képviselő, a parlament költségvetési bizottságának tagja. Burány elmondta, hogy a költségvetésben "hihetetlen pénzeket spórolt meg a kormányzat", amiből simán finanszírozni lehetne a bébikötvény bevezetését. "Ehhez azonban módosítani kell a költségvetési törvényt" - tette hozzá Burány.

Az eredeti

A bébikötvények ötletét Európában először Tony Blair brit miniszterelnök vetette fel ez év áprilisában. Tervei szerint minden 750 ezer új brit gyermek - ennyien születnek a szigeteken minden évben - születésekor 250 fontot (százezer forint) kapna a számlájára. Szegényebb családok esetében az összeg elérheti a 500 fontot is. A tervezet szerint 18 éves korukig újabb 300 fontot (125 ezer forint) kapnának, és a kormány arra bíztatja a gyerekek családját, hogy ők is fizessenek be a számlára.

Mire a babából felnőtt lesz, vagyona a tervek szerint 3000 font (1,25 millió forint) körül lesz, ami az elképzelések szerint elég egyetemi tanulmányai finanszírozására vagy akár egy üzlet beindítására is. (2000-ben egy egyetemi év diákok által fizetendő tandíja Britanniában ezer font körül volt.) Hasonló megoldással kísérletezik egyébként az Egyesült Államokban George W. Bush is, aki a gyengélkedő nyugdíjrendszert akarja felpolcolni a tőzsde bevonásával.