Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Az SZDSZ bírálja a Bábolna átadását az MFB-nek

2002.02.03. 17:54
A Fidesz a lenyúlás intézményévé tette a fejlesztési bankot - közölték az SZDSZ agrártagozatának vasárnap tartott sajtótájékoztatóján a párt képviselői. A kormány ingyen átadta az MFB-nek a magyar agrárgazdaság zászlóshajóját, a Bábolna Rt.-t. A részvénytársaság tavaly négymilliárd forint veszteséget halmozott ugyan fel, ám a cég tulajdonában lévő termőföldek értéke meghaladja a 20 milliárd forintot. Az SZDSZ szerint a fejlesztési bank most akár részletre is eladhatja a Bábolna Rt.-t. Magyar Bálint felvázolta az agrárgazdaságok államilag szervezett magánkézbe történő átjátszásának receptjét.
A Szabad Demokraták Szövetsége az állami vagyon "lenyúlásának" tekinti a Bábolnai Mezőgazdasági Rt.-nek a héten bejelentett átjátszását a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. tulajdonába - mondta Kis Zoltán, az SZDSZ ügyvivője, agrártagozatának vezetője sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten.

Intézményesített lenyúlás?

A kormány működésének utolsó hónapjaiban ingyen juttatta az eladósodott, mintegy 13 milliárd forint jegyzett tőkéjű Bábolna Rt.-t az MFB tulajdonába - hangoztatta Kiss Zoltán. "A bankot a fideszes többség által tavaly elfogadott törvény a kormányzati lenyúlás központi intézményévé tette" - emelte ki Magyar Bálint, az SZDSZ ügyvivője.

Véleménye szerint a magyar agrárgazdaság zászlóshajója ezután minden bizonnyal osztozna - a Fidesz kormányon maradása esetén - a többi MFB-n keresztül privatizált agrárgazdaság sorsával.

Recept az átjátszásra

Magyar Bálint felvázolta az agrárgazdaságok államilag szervezett magánkézbe történő átjátszásának receptjét. Eszerint a tetemes hiányt kimutató cégekbe a költségvetésből éveken át folyamatosan pénzeket kell pumpálni, vagyis az adófizetőkkel kell megfizettetni a vállalat feljavításának költségeit.

Ezután a cég vezetésébe ki kell nevezni egy fideszhez kötődő lojális vezérigazgatót, az igazgatósági tanácsba és a felügyelő bizottságba néhány fideszes barátot, megbízható kádert kell helyezni.

Magyar Bálint szerint ezután az ÁPV Rt. tulajdonából térítés nélkül át kell adni az állami gazdaságot a Fidesz-kormány bankjának, a "Maffia Fejlesztési Banknak", nehogy egy készpénzes vevő nyílt pályázaton áthúzza a kiszemelt új - Fidesz érdekkörébe tartozó - tulajdonosjelölt számításait.

"Az agrárvállalatokat magyar kézbe, magyar dolgozóknak" jelszóval a cégekbe belépő új és/vagy régi munkatársaknak valódi pályáztatás nélkül kedvezményes vásárlási hitelt kell kapniuk az MFB-től - tette hozzá. "Az agrárgazdaságok államilag szervezett lenyúlásának receptje szerint, ha az új vevő nem tudja a hiteleket fizetni, akkor majd fizet az adózó polgár, hiszen szinte korlátlan állami garancia van a veszteségek fedezésére," mondta Magyar Bálint.

Veszteséges, de értékes

Kis Zoltán közölte: tavaly a Bábolna Rt. 4 milliárd forint veszteséget halmozott fel, ám göngyölített vesztesége ennél jóval több. Most ingyen átadták az MFB-nek, amely akár részletre is eladhatja. Hozzátette: a becslések szerint a Bábolna Rt. tulajdonában lévő 60 ezer hektárnyi termőföld-terület értéke meghaladja a 20 milliárd forintot. Mivel a földtörvény 2002. január 1-jei módosításával megszűnt az állami földek eladásának stopja, így az akár külföldi kézbe is kerülhet.

Tennének a közpénzek védelméért

Magyar Bálint elmondta: az SZDSZ korrupcióellenes programja szerint a közpénzeket a jövőben csak közbeszerzési eljárás keretében lehetne elkölteni, az állami vagyon eladása pedig csak nyilvános pályáztatással történhetne. Ezen kívül szeretnék elérni, hogy a közpénzek felhasználása, illetve a közvagyon elköltése még közvetett formában se képezhessen banktitkot. Továbbá az Országgyűlés előzetes felhatalmazása nélkül ne lehessen költségvetési pénzt elkölteni - hangsúlyozta Magyar Bálint.