Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az SZDSZ bírálja a Bábolna átadását az MFB-nek

2002.02.03. 17:54
A Fidesz a lenyúlás intézményévé tette a fejlesztési bankot - közölték az SZDSZ agrártagozatának vasárnap tartott sajtótájékoztatóján a párt képviselői. A kormány ingyen átadta az MFB-nek a magyar agrárgazdaság zászlóshajóját, a Bábolna Rt.-t. A részvénytársaság tavaly négymilliárd forint veszteséget halmozott ugyan fel, ám a cég tulajdonában lévő termőföldek értéke meghaladja a 20 milliárd forintot. Az SZDSZ szerint a fejlesztési bank most akár részletre is eladhatja a Bábolna Rt.-t. Magyar Bálint felvázolta az agrárgazdaságok államilag szervezett magánkézbe történő átjátszásának receptjét.
A Szabad Demokraták Szövetsége az állami vagyon "lenyúlásának" tekinti a Bábolnai Mezőgazdasági Rt.-nek a héten bejelentett átjátszását a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. tulajdonába - mondta Kis Zoltán, az SZDSZ ügyvivője, agrártagozatának vezetője sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten.

Intézményesített lenyúlás?

A kormány működésének utolsó hónapjaiban ingyen juttatta az eladósodott, mintegy 13 milliárd forint jegyzett tőkéjű Bábolna Rt.-t az MFB tulajdonába - hangoztatta Kiss Zoltán. "A bankot a fideszes többség által tavaly elfogadott törvény a kormányzati lenyúlás központi intézményévé tette" - emelte ki Magyar Bálint, az SZDSZ ügyvivője.

Véleménye szerint a magyar agrárgazdaság zászlóshajója ezután minden bizonnyal osztozna - a Fidesz kormányon maradása esetén - a többi MFB-n keresztül privatizált agrárgazdaság sorsával.

Recept az átjátszásra

Magyar Bálint felvázolta az agrárgazdaságok államilag szervezett magánkézbe történő átjátszásának receptjét. Eszerint a tetemes hiányt kimutató cégekbe a költségvetésből éveken át folyamatosan pénzeket kell pumpálni, vagyis az adófizetőkkel kell megfizettetni a vállalat feljavításának költségeit.

Ezután a cég vezetésébe ki kell nevezni egy fideszhez kötődő lojális vezérigazgatót, az igazgatósági tanácsba és a felügyelő bizottságba néhány fideszes barátot, megbízható kádert kell helyezni.

Magyar Bálint szerint ezután az ÁPV Rt. tulajdonából térítés nélkül át kell adni az állami gazdaságot a Fidesz-kormány bankjának, a "Maffia Fejlesztési Banknak", nehogy egy készpénzes vevő nyílt pályázaton áthúzza a kiszemelt új - Fidesz érdekkörébe tartozó - tulajdonosjelölt számításait.

"Az agrárvállalatokat magyar kézbe, magyar dolgozóknak" jelszóval a cégekbe belépő új és/vagy régi munkatársaknak valódi pályáztatás nélkül kedvezményes vásárlási hitelt kell kapniuk az MFB-től - tette hozzá. "Az agrárgazdaságok államilag szervezett lenyúlásának receptje szerint, ha az új vevő nem tudja a hiteleket fizetni, akkor majd fizet az adózó polgár, hiszen szinte korlátlan állami garancia van a veszteségek fedezésére," mondta Magyar Bálint.

Veszteséges, de értékes

Kis Zoltán közölte: tavaly a Bábolna Rt. 4 milliárd forint veszteséget halmozott fel, ám göngyölített vesztesége ennél jóval több. Most ingyen átadták az MFB-nek, amely akár részletre is eladhatja. Hozzátette: a becslések szerint a Bábolna Rt. tulajdonában lévő 60 ezer hektárnyi termőföld-terület értéke meghaladja a 20 milliárd forintot. Mivel a földtörvény 2002. január 1-jei módosításával megszűnt az állami földek eladásának stopja, így az akár külföldi kézbe is kerülhet.

Tennének a közpénzek védelméért

Magyar Bálint elmondta: az SZDSZ korrupcióellenes programja szerint a közpénzeket a jövőben csak közbeszerzési eljárás keretében lehetne elkölteni, az állami vagyon eladása pedig csak nyilvános pályáztatással történhetne. Ezen kívül szeretnék elérni, hogy a közpénzek felhasználása, illetve a közvagyon elköltése még közvetett formában se képezhessen banktitkot. Továbbá az Országgyűlés előzetes felhatalmazása nélkül ne lehessen költségvetési pénzt elkölteni - hangsúlyozta Magyar Bálint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?