Gyula
7 °C
20 °C

Pénzbüntetésre ítélték Bácsfi Diánát

2007.03.27. 15:19
Nyilaskeresztes plakátok terjesztése és fővárosi szobrok összemázolása miatt 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság Bácsfi Diánát. Amit tettem, nagyon megbántam, mondta az utolsó szó jogán a hungarista nézeteiről ismert Bácsfi.

Önkényuralmi jelkép folytatólagos használatáért és rongálásért elsőfokon 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Bácsfi Diánát a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A pénzbüntetés átváltható 150 nap elzárásra.

A bíróság az ítéletet a Bácsfi Diána által vezetett Magyar Jövő Csoport plakátjain látható nyilaskereszt, illetve fővárosi szobrok, emlékhelyek összemázolása miatt szabta ki.

Megbánta

Ugyanezen cselekmények miatt egy vádlott-társát 30 napi közérdekű munkával sújtotta a bíróság, míg a nyilaskeresztet is ábrázoló plakátok elkészítésében részt vevő három nyomdász megrovást kapott.


Domokos Péter ügyész ismerteti a vádat

A három nap gondolkodási időt kérő másodrendű vádlott kivételével mindannyian tudomásul vették az ítéletet, amely esetükben így jogerőre emelkedett.

"Amit tettem, nagyon megbántam" - mondta az utolsó szó jogán Bácsfi Diána, az ítélet szóbeli indoklása pedig kiemelte ennek őszinte voltát. A bíró a másodrendű vádlott esetében viszont éppen arra tért ki, hogy az semmiféle megbánás jelét nem mutatta.

Nyilaskereszt vagy csak hasonlít?

Az indoklás szerint elfogadhatatlan védekezés, hogy a plakátokon látható jelkép nem nyilaskereszt, hanem csak hasonlít ahhoz. A törvényhozó éppen azért nem foglalta a jogszabályba, hogy mit ért az egyes tiltott önkényuralmi jelképek alatt, mert azt köztudottnak vette, másrészt éppen azt akarta elkerülni, hogy e szimbólumok apró módosításával kijátszható legyen a szabályozás.

A bíróság teljesen életszerűtlennek ítélte ugyanakkor a nyomdászok azon védekezését, hogy nem ismerték a nyilaskeresztet.