Emőke
-4 °C
9 °C

Három kormánytagot is beidézett a bíróság

2005.05.25. 15:31
Az Index információi szerint három kormánytagot is Szegedre idéz a Csongrád Megyei Katonai Bíróság a Kulcsár-ügy miatt felfüggesztett Bácskai János ügyének június 7-én kezdődő tárgyalására. Lamperth Mónikának, Tóth Andrásnak és Kis Péternek is tanúskodnia kell a dandártábornok perében. Bácskai korábban a maffiaellenes központ vezetője volt.

Két hét múlva kezdődik Szegeden Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatójának pere. A dandártábornokot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a Kulcsár-üggyel összefüggésben első fokon hivatali visszaélés miatt marasztalta el tavaly február 27-én, egyben felmentette a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól, de a Fővárosi Ítélőtábla új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot.

Szegedre mennek

A Csongrád Megyei Katonai Bíróság június 7-ére, a köztársasági elnökválasztás másnapjára tűzte ki az ügy újratárgyalását. Az Index információi szerint Kulcsár Attilát, a K&H Equities sikkasztással gyanúsított egykori vezetőjét mind a hat tárgyalási napra beidézték tanúnak, de idézést kapott a kormány három tagja is. A perben - csakúgy mint a korábbi tárgyaláson - tanúskodnia kell Lamperth Mónika belügyminiszternek, Tóth András titkosszolgálati államtitkárnak és Kis Péter kancelláriaminiszternek is.

Útmutatást kaptak

A táblabíróság 2004-es határozatában helyt adott az ügyészség indítványnak, és hatályon kívül helyezte az első fokon hozott ítéletet, és új eljárás lefolytatására visszautalta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Az új eljárás levezetésére akkor jelölték ki a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsát, valamint a bírói iránymutatásban szerepelt az is, hogy ismét részletesen ki kell hallgatni a vádlottat és a tanúkat, továbbá be kell szerezni a Kulcsár ügyészségi kihallgatásairól készült jegyzőkönyvek Bácskai Jánosra vonatkozó részeit, valamint - az ügy többi szereplőjével szembesítve - ki kell hallgatni Kulcsárt.