Géza
-11 °C
-4 °C

Bácskai büntetőperében Kulcsár is tanúskodik

2004.10.01. 18:02
November folytatódik az első fokon hivatali visszaélés miatt elmarasztalt Bácskai János dandártábornok büntetőpere. A februári ítélet szerint Bácskai János tudott a Kulcsár Attila által elkövetett pénzügyi visszaélésekről.
Kulcsár Attilát tanúként hallgathatja meg a Fővárosi Ítélőtábla a Katonai Ügyészség indítványára Bácskai János büntetőperének novemberi tárgyalásán, mondta a tábla büntetőkollégiumának vezetője az MTI-nek pénteken.

Hivatali visszaélés miatt marasztalták el

"A Fővárosi Ítélőtábla Bácskai János ügyében másodfokon eljáró tanácsához Kulcsár Attila tanúkénti meghallgatására vonatkozó bizonyítási indítvány érkezett a Katonai Fellebbviteli Ügyészségtől. A Bácskai ügyében eljáró bírák pénteki tanácsülésükön úgy határoztak, hogy november 10-re és 17-re tűzik ki a nyilvános tárgyalást a tábornok büntetőperében. Akkor döntenek majd az ügyben másodfokon benyújtott bizonyítási indítványokról is" - mondta Czine Ágnes.

Bácskai János dandártábornokot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a Kulcsár-üggyel összefüggésben első fokon hivatali visszaélés miatt marasztalta el. Bácskai János a vádbeli cselekmények idején, 2003 június-júliusában a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója volt.

A vád és a védelem fellebbezett

A februárban kihirdetett nem jogerős ítélet szerint a tábornok Kulcsár Attilával folytatott telefonbeszélgetéseinek lehallgatási jegyzőkönyvéből logikailag az következik, hogy Bácskai János tudott a bróker által elkövetett pénzügyi visszaélésekről, ismerte Kulcsár Attilának a bűncselekményre utaló iratok eltüntetésére vonatkozó szándékát, továbbá időt akart nyerni az ügy kipattanása előtt és ennek érdekében hivatali helyzetével visszaélve fel is lépett. A tábornok félinformációkat adott a rendőrségnek, illetve feletteseinek, és éppen Kulcsár Attila tevékenységét hallgatta el.

A nem jogerős ítéletben hivatali visszaélés miatt lefokozással sújtotta a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a dandártábornokot. Ugyanakkor felmentette a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól. Bácskai János az eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Az elsőfokú ítélet ellen februárban a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára a maffiaellenes központ egykori vezetőjének büntetőügye.

A Magyar Nemzet, a csütörtökön ügyészségi indítványra előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került, milliárdos sikkasztással gyanúsított brókerről a múlt héten azt írta: terhelő vallomást tett az ügyészek előtt Bácskai Jánosra, továbbá Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára, Molnár Csabára, a szervezett bűnözés elleni igazgatóság pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére és Papp Csabára, az igazgatóság gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére.