Géza
-12 °C
-4 °C

Terrorelhárítást tanul a volt átvilágítótól a bagdadi kommandó

2004.06.04. 09:37
A Köztársasági Őrezred és a Készenléti Rendőrség emberei képzik a bagdadi magyar követség két alkalmazottjának védelmére hamarosan Irakba induló kommandósokat. Az Index információi szerint az ötfős egység speciális harcászati képzésében rajtuk kívül részt vesz Tarjányi Péter, a kormányváltást követő átvilágításokat végző ProWare egykori vezetője is.
Egy nagyszabású gyakorlattal fejeződik be a hazai rendőrség különleges kommandós csoportjának felkészítése az iraki bevetés előtt.

A magyar túsz is segít

A BM Nemzetközi Oktatási Központjának vezetője, Boda József az Indexnek elmondta, hogy a május elején megkezdett felkészítésben a Köztársasági Őrezred és a Készenléti Rendőrség emberei is bekapcsolódtak. A veszélyes bagdadi küldetésre az ellenséges környezetben történő objektum- és személyvédelemre a szokásos kommandós kiképzés mellett nyelvoktatáson is készül az ötfős csoport. Boda József elmondta, hogy az iraki tevékenység előkészítéséhez felhasználják többek között az időközben hazatért magyar katonák tapasztalatait, de a túlélési gyakorlatok keretében a csecsenföldi fogságból kiszabadult magyar túsz, Dunajszky Gábor személyes visszaemlékezéseiből is információt meríthetnek a csoport tagjai a speciális helyzetekben követendő viselkedésről.

Tarjányi társadalmi munkázik

Boda József megerősítette az Index információját is, mely szerint a felkészítők között van a kormányzati körökben jól ismert Tarjányi Péter, a ProWare egykori vezetője is. A kormányváltás után a nagy állami cégek átvilágításával megbízott, ám időközben felszámolt cég volt ügyvezető igazgatója az antiterrorista képzésben segíti a központ munkáját. Tarjányi az Index kérdésére elmondta, hogy több éve dolgozik az oktatási központtal speciális rendőri és katonai egységek háborús övezetben végzett feladataira való felkészítésében. Tevékenysége a csoportok speciális harcászati tudásának fejlesztésére szakosodott, a jelenlegi munkát pedig ellenszolgáltatás nálkül, "társadalmi munkában" végzi.

Titkos határozat született

Mint emlékezetes, a kormány május közepén titkos határozatban döntött a rendőri egység kiküldéséről. A több százmillió forintba kerülő missziót a költségvetés általános tartalékából finanszírozzák majd.