Géza
-11 °C
-4 °C

Fideszes kavarás állhat Bagó veszte mögött

2006.03.20. 09:35
Az MDF-es jelölttársát megfenyegetett Bagó Zoltán fideszes képviselő akciójának hátterében egy, a helyi újságban megjelent névtelen levél állt. A visszaléptetett Bagó jobboldali támadást sejtett a háttérben, de arra nem gondolt, hogy az MDF-es Romsics Imre helyett a helyi pártszervezet elnöki posztját előtte betöltő politikus támadhatta meg.

Bagó Zoltán fideszes képviselő egy február 28-i telefonbeszélgetésen egzisztenciájában fenyegette meg MDF-es riválisát, a múzeumigazgató Romsics Imrét, ha nem lép vissza. A szakmai kvalitás önmagában kevés, a politikai kapcsolatok is számítanak, fejtegette Bagó.

A rögzített telefonbeszélgetés nem maradt következmények nélkül. Órákkal annak nyilvánosságra hozatala után már nem ő volt a Fidesz kalocsai jelöltje, Orbán Viktor pártelnök közleményben kért bocsánatot Dávid Ibolya MDF-elnöktől.

Miért beszélt a bemikrofonozott Romsiccsal?

Az első nyilatkozatok után úgy tűnt, hogy a fideszes jelöltek a pártközpontból kapták feladatul: beszélgessenek el az esélyesebb demokrata fórumos jelöltekkel a lehetséges visszalépésről, Bagó azonban túlteljesítette feladatát.

Romsics nem tartozik az esélyes MDF-es jelöltek közé. A városban az MDF soha, még 1990-ben sem tudott nyerni, önálló jelöltet utoljára 1994-ben állított. Romsics, habár az önkormányzati választásokon kétszer is indult, országgyűlési képviselőjelöltként most debütál. A demokrata fórum alapító tagja ugyan, de 1992-ben magánéleti okokból kilépett a pártból, és nem is lett újra a tagja. A helyi felmérések szerint Bagónak a jobboldali rivális indulásával együtt is meglett volna a győzelemhez szükséges hatvan-hatvanöt százalékos támogatottsága. Mindez megkérdőjelezi annak a spekulációnak a hitelességét, hogy a fideszeseknek a pártvezérkar utasítására kellett volna elbeszélgetni az esélyes MDF-es jelöltekkel.

Telhetetlen volt Bagó, és még a vártnál is nagyobb győzelmet akart aratni? Vagy más állt a beszélgetés hátterében?

Az MDF-es jelölt által rögzített beszélgetésen is elhangzik, hogy Bagó egy névtelen levél miatt kereste meg Romsics Imrét, mivel a Kalocsai Néplapban megjelent írás mögött őt sejtette.

Névtelen levél az állóvízbe

A lap Pró & Kontra rovatában, "Nyílt levél dr. Bagó Zoltánhoz" címmel február 17-én, tizenegy nappal a Bagó-Romsics telefonbeszélgetés előtt jelent meg az olvasói levél (Név és cím a szerkesztőségben)).

A levélíró hét kérdésre várta a fideszes jelölt válaszát. 1. Miért halmozza "tudatosan" az állásokat (Bagó országgyűlési, megyei közgyűlési és városi képviselő, a Fidelitas alelnöke, a helyi Fidesz elnöke, a megyei közgyűlés és az országgyűlés több bizottságának a tagja)? 2. Miként tudja összeegyeztetni a feladatait? 3. Ki állja afrikai vadászatainak költségeit? 4. Igaz-e, hogy verekedésekbe keveredik Kalocsa szórakozóhelyein? 5. Igaz-e, hogy kommunistázza a szocialistákat, noha jó viszonyban van néhány MSZP-ssel. 6. Igaz-e, hogy a Fidesz és a Fidelitas közötti alku eredményképp jutott 2002-ben a parlamentbe? 7. Igaz-e, hogy céljait még elvbarátain átlépve is képes érvényesíteni?

Név nélküli köztiszteletben állók

A Kalocsai Néplap a 18 ezer 700 lelket számláló Bács-Kiskun megyei város egyik lapja, hétről hétre 3200-3500 példányban fogy. A helyiek szerint balra húz, ahogy Kalocsa városa is, bár a választást a jobboldal reményei szerint a környező konzervatív települések döntik el, ahogy történt ez 1998-ban és 2002-ben is.

Hogy mekkora erő egy helyi lap és mennyire szíven ütötte a helyi Fideszt a névtelen levél azt bizonyítja, hogy Bagó Zoltán nem elégedett meg a lapban való válasszal. "Ötvennyolc köztiszteletben álló, hiteles, kalocsai, pártonkívüli", de név nélkül maradó lokálpatrióta nyílt levélben tiltakozott a Kalocsai Néplap módszerei ellen. A szöveget a Fidesz aktivistái az akkor még a párt jelöltjének számító Bagó szórólapjaival együtt dobták be a város postaládáiba.

Feltörekvő Bagó

Bagó közben lázasan kereste a névtelen levél szerzőjét, és az MDF esélytelen jelöltjében vélte megtalálni. Úgy gondolta, hogy a támadás jobboldalról érte, noha a lapban megjelent válasza inkább a névtelen levelet lehozó újságot és Alföldi Albert szocialista jelöltet vette célba. Nem is kapizsgált rossz helyen, mert tényleg a jobboldalról támadták, csakhogy a tettest saját pártján belül kellett volna keresnie.

Kalocsát Tóth István 1998-ban és 2002-ben is hozta a Fidesznek (és az akkor a nagyobb jobboldali párttal közösen induló MDF-nek). A mérnök-vállalkozó ennek ellenére azon kevesek egyike, akik győztesként sem kaptak újra bizalmat a párttól. A hivatalos magyarázat szerint vagyonnyilatkozata nem stimmelt tényleges vagyoni helyzetével, valójában nem tartozott az agilis politikusok közé, mára ki is kopott a helyi Fideszből, jövőjét a vállalkozásai igazgatásával képzeli el.

Bagó a Fidesz egyik feltörekvő tagja, akinek a történtek ellenére is nagy politikai jövőt jósolnak. A pártba huszonegy évesen, 1996-ban lépett be, 2003-ban az európai parlamentbe megfigyelőként delegálták, ugyanabban az évben Washingtonban tanulmányozta az amerikai közigazgatási rendszert. Képviselői mandátumát - a névtelen levél állításának megfelelően - a Fidesz és Fidelitas közötti alkunak köszönheti, bár ehhez nem kell nagy nyomozást folytatni, elég a parlament honlapján található önéletrajzába beleolvasni.

Bagó nyertes, Farkas vesztes

Bagó felemelkedésével egy időben vesztette el befolyását a 2003-ig a Fidesz helyi elnöki posztját betöltő, most 65 éves Farkas Gergely. Az újabb elnökjelölést már nem vállalta Bagó ellenében, inkább egyik pillanatról a másikra eligazolt a lajosmizsei Fideszbe, ahol egyszerű tagként szolgálja a pártot, közben tagja Kalocsa közgyűlésének. Politikai ambíciói nincsenek, idén nem jelölteti magát új tisztségbe.

Informátorunk szerint a városban négy-öt ember tud arról, hogy ki írta a névtelen levelet. Köztük Csapai Lajos, a Kalocsai Néplap főszerkesztője, aki legfeljebb a bíróság előtt mondaná meg, hogy kitől kapta a levelet.

A névtelen levél írójának agyafúrt embernek kellett lennie. A város baloldali lapjában publikálta kérdéseit, ugyanakkor a Bagóval illetett vádak egy része - a Fidesz és a Fidelitas közti alku eredményeként lett képviselő, céljai elérése érdekében elvbarátain is képes átlépni - egy baloldali embert hidegen hagyna.

Több kalocsai politikust is megkérdeztünk, hogy megtudjuk, ki írta a levelet. A választ egyikük sem tudta, és határozottan tagadták, hogy esetleg köreikből került volna ki a szerző. Egy ember volt, aki kérdésünkre kitérő válaszokat adott: Farkas Gergely, az önkéntes száműzetésbe vonuló egykori kalocsai Fidesz-elnök, Bagó Zoltán elődje.

Farkastól ilyen válaszokat kaptunk az ötször feltett, "Ön írta a névtelen levelet?"-kérdésre: "Spekulációk vannak, bárki írhatta a levelet"; "Annak állhatott érdekében a levél megírása, aki meg akarta tudni, hogy a benne foglaltak valóban megtörténtek-e"; "Ártatlan kérdések voltak, a városban amúgy is terjedtek pletykaszinten, egy részüknek könnyen utána lehet nézni, és kiderül, hogy valóban úgy vannak"; "Ne írjon ezekről a dolgokról".

Bagó visszahívását követően a Fidesz helyben nem tudott új jelöltet állítani, ezért ejtőernyősként a tősgyökeres budapesti Semjén Zsoltot dobta a körzetbe, akinek életrajzában egyetlen vidéki helyszín sem szerepel.