Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Törzsasztal vendége Baja Ferenc

2002.12.03. 21:30
Szerdán délután fél kettőtől az Index Törzsasztal vendége lesz Baja Ferenc, a MeH társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Kérdezzen Ön is az MSZP-s politikustól az európai uniós csatlakozásról, informatikáról, vagy aktuálpolitikai eseményekről.
Az EU-népszavazási kampánnyal a kommunikációs közalapítványt bízta meg a kormány -- nyilatkozta a napokban Baja Ferenc. A megbízás elvégzéséhez azonban a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint is nagyon kevés idő. Csúszik majd a lakosságot felkészítő és a mozgósító kampányszakasz és az egy hete alakított EU Kommunikációs Közalapítvány 2003-ban a beígért 2,5 milliárd helyett csak 1,5 milliárd forintból gazdálkodhat.

Baja Ferenc
1955. július 4-én született Kecskeméten. Saját megítélése szerint humánerőforrás-szervezőből vált politikussá. A közigazgatásban töltött évek alatt kezdett politizálni. 1988-ban időközi választáson Nyíregyháza Borbány választókerületében tanácstaggá választották. Bár jó kapcsolatai voltak a helyi demokratikus ellenzékkel, mégis úgy gondolta, hogy az MSZMP-n belül elkezdődött változások, folyamatok határozzák majd meg az ország jövőjét, ezért 1988-ban belépett a pártba.

Az MSZP-n belül 1994 és 1998 között töltötte be a legmagasabb tisztséget, mikor környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter volt.

Baja Ferenc nevéhez fűződik az első és eddig utolsó kormányszintű nyilvános koalíciós összezördülés. Mint ismeretes Baja Ferenc, a MeH társadalmi kapcsolatokért és a kormányzati informatikáért felelős politikai államtitkára nem sokkal a kormányváltást követően az eDemokrácia Műhely rendezvényén "beszólt" az alakulófélben lévő SZDSZ-es informatikai tárcának. A kancellária államtitkára azt mondta: "az informatikával, a tudománnyal és az információs társadalommal kapcsolatos kormányzati tevékenységeket a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) kellene összefogottan kezelni". Egyes SZDSZ-es politikusok ezt az általuk felállított Informatikai és Hírközlési Minisztérium bírálataként értelmezték.

Később a kormányszóvivő azzal próbált pontot tenni a kibontakozó vita végére, hogy "a tudósítás, amely az eseményről készült pontatlan volt, így félreértés lenne azt gondolni, hogy megkérdőjelezik a MeH-ben az önálló informatikai tárca létjogosultságát". Baja Ferenc az ősz folyamán kapta meg az EU-kommunikációs és a civil társadalommal kapcsolatos MeH-feladatköröket.