Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Bajnai: Ne higgyen senki az áltanácsadóknak

2007.10.05. 12:23
Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter pénteken óva intette a polgármestereket attól, hogy a kormányra hivatkozó tanácsadóknak sikerdíjat fizessenek egy esetlegesen sikeres EU-s pályázatért cserébe. Bajnai gordon közölte, az ügyeskedők olykor attól sem riadnak vissza, hogy rá hivatkoznak. A miniszter a rendőrséghez fordul, amikor megtudja a tanácsadók neveit.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter arra kérte az önkormányzati vezetőket, ne higgyenek azoknak, akik azt állítják, "tutira el tudják intézni", hogy egy adott fejlesztési pályázat nyerjen. Bajnai Gordon erről pénteken Budapesten a városi polgármesterek fórumán beszélt.

A szakminiszter előadását követően az MTI-nek azt mondta, az utóbbi időben több olyan jelzést is kapott, amik szerint állami vezetőkre, sőt adott esetben éppen rá hivatkozva azzal kerestek meg polgármestereket: sikerdíjért elintézik, hogy a program támogatást kapjon.

Mint mondta, olyan híreszteléseket hall, hogy magukat tanácsadónak nevező emberek olykor hamis névjegykártyákkal járják az országot, az önkormányzati hivatalokat, és azt állítják, nekik "keretük van", velük nyerni lehet.

"Ilyen típusú tuti garancia nincs a nyerésre" - hangoztatta Bajnai Gordon, aki a jelenséget "ördögi szélhámosságnak" mondta. Ezzel arra utalt, hogy a "tanácsadók" valójában nem kockáztatnak semmit, ám ha egy település pályázati támogatást kap, sikerdíjat kérnek abból.

A miniszter közölte, azon dolgozik, hogy "így ne lehessen elintézni" semmit, ehelyett azzal lehessen nyerni, ha valaki szakmailag jó anyaggal pályázik a fejlesztési forrásokra. Bejelentette azt is: amikor ilyen történetet hall, és a magát tanácsadónak mondó nevét is tudja, azonnal bejelentést tesz a hatóságnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!