Árpád
-2 °C
3 °C

Leváltották a katasztrófavédelem vezetőjét

2002.12.09. 18:22
Menesztette Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éléről Lamperth Mónika belügyminiszter. Döntését gazdálkodási problémákkal, illetve a martinsalakos házak újjáépítése körüli visszaélésekkel indokolta, de az Index információi szerint szerepet játszott a lépésben az is, hogy Bakondi tavalyi nyaralása miatt büntetőeljárás is indult a leváltott vezető ellen.
A belügyminiszter felmentette tisztségéből Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét hétfői hatállyal - tájékoztatta az Indexet a belügyi tárca közleménye. Lamperth Mónika döntése értelmében a vezetői feladatokat a főigazgatói tisztség betöltéséig Muhorai Árpád vészhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes látja el. A tűzoltóságot továbbra is Tatár Attila vezérőrnagy, főigazgató-helyettes irányítja.

A tájékoztatás szerint a volt főigazgató vezetői tevékenységét az elmúlt időszakban több bírálat érte. A testület költséggazdálkodása számottevő hiányt eredményezett, a martinsalakból épült házak újjáépítése kapcsán lezajlott Kehi-vizsgálat pedig a közbeszerzési eljárást mellőző kormánydöntés előkészítésében állapította meg a főigazgató felelősségét.

Az Index információi szerint a döntésben szerepe volt annak is, hogy a Magyar Hírlap nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy Bakondi György tavalyi nyaralásának szervezésébe saját apparátusát is bevonta, amiért büntetőeljárás indult ellene.

A Magyar Hírlap cikkéből kiderült: kis túlzással, államfőnek kijáró gesztusok is szerepeltek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének tavalyi családi nyaralása előkészítésében. Bakondi György kéthetes olaszországi, ischia-szigeti üdülése során több magas katonai rendfokozatú szakembert is foglalkoztatott - elmondása szerint barátilag. Bakondi a Nápolyba és környékére, Vezúvhoz és Pompejibe való kirándulásához egy dandártábornokot is bevontak, Róma előtt az autópályán pedig egy mérnök őrnagy várta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?