Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Leváltották a katasztrófavédelem vezetőjét

2002.12.09. 18:22
Menesztette Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éléről Lamperth Mónika belügyminiszter. Döntését gazdálkodási problémákkal, illetve a martinsalakos házak újjáépítése körüli visszaélésekkel indokolta, de az Index információi szerint szerepet játszott a lépésben az is, hogy Bakondi tavalyi nyaralása miatt büntetőeljárás is indult a leváltott vezető ellen.
A belügyminiszter felmentette tisztségéből Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét hétfői hatállyal - tájékoztatta az Indexet a belügyi tárca közleménye. Lamperth Mónika döntése értelmében a vezetői feladatokat a főigazgatói tisztség betöltéséig Muhorai Árpád vészhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes látja el. A tűzoltóságot továbbra is Tatár Attila vezérőrnagy, főigazgató-helyettes irányítja.

A tájékoztatás szerint a volt főigazgató vezetői tevékenységét az elmúlt időszakban több bírálat érte. A testület költséggazdálkodása számottevő hiányt eredményezett, a martinsalakból épült házak újjáépítése kapcsán lezajlott Kehi-vizsgálat pedig a közbeszerzési eljárást mellőző kormánydöntés előkészítésében állapította meg a főigazgató felelősségét.

Az Index információi szerint a döntésben szerepe volt annak is, hogy a Magyar Hírlap nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy Bakondi György tavalyi nyaralásának szervezésébe saját apparátusát is bevonta, amiért büntetőeljárás indult ellene.

A Magyar Hírlap cikkéből kiderült: kis túlzással, államfőnek kijáró gesztusok is szerepeltek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének tavalyi családi nyaralása előkészítésében. Bakondi György kéthetes olaszországi, ischia-szigeti üdülése során több magas katonai rendfokozatú szakembert is foglalkoztatott - elmondása szerint barátilag. Bakondi a Nápolyba és környékére, Vezúvhoz és Pompejibe való kirándulásához egy dandártábornokot is bevontak, Róma előtt az autópályán pedig egy mérnök őrnagy várta.