Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Menjetek a Bakonyba!

2003.10.15. 10:51
Kétezer munkanélküli fiatalt utaztattak az ország minden részéből Őskü mellé, hátha a Bakonyi Csapás 2003 fedőnevű hadgyakorlaton kedvet kapnak a sereghez. A találati arányt rontotta, hogy alkalmatlanok is csapódtak az utazókhoz, a végén Fekete Ország győzött.
"Fekete országot álmodtam én,
ahol minden fekete volt,
minden fekete, de nem csak kívül:
csontig, velőig fekete,
fekete,
fekete, fekete, fekete"

Babits Mihály: Fekete Ország

Az informatikus és az idegenvezető
Tekintse meg képeinket!
"Honnan jön a füst?" - kérdezi egy munkanélküli fiatal a Bakonyi Csapáson egy másik munkanélküli fiataltól. "Ott sül el a technika" - mutat társa a távolba. A munkanélküli fiatalok harcászati ismerete azért még hagy kívánnivalót maga után. Az Őskü-Hajmáskér-Gyulafirátót háromszögben a táj olyan, mint egy óriási terepasztal. Fehér Ország vívja itt csatáit Fekete Országgal, és eddig mindig Fehér Ország győzött.

Idegenvezető Salgótarjánból

A munkanélküli fiatalokat az ország minden részéből buszokkal szállították a Bakonyba. Az Index a magyar újságírás rég elfeledett, szép hagyományát kívánta feltámasztani azzal, hogy megszólította az érintetteket, a munkanélküli fiatalokat. Miskolczi Ákos megjelenésében nincs semmi katonás. Magas vékony fiú, oldalra fésült, fakó hajjal, bokáig érő műbőrkabátban áll egy domb tetején, zsebre dugott kezének csuklóján virágmintás nejlonzacskót himbál a hideg északi szél. "Idegenvezető vagyok Salgótarjánban" - mondja bocsánatkérően. A kérdésre, hogy milyen látnivalók vannak a városban, lemondóan sorolja: vár, bányamúzeum, kilátó.

Székesfehérvári munkanélküli fiatal ajándékot vesz át
Nem szívesen lenne katona, az álláshiány miatt utazott ide, az ország másik végébe. A meghívót a munkaügyi központ adatai alapján a honvédség küldte el. Ímmel-ámmal kérdezősködött is a toborzóktól, egyvalamit viszont nem kötött az orrukra, ami pedig alapvetően befolyásolta volna munkájukat; Miskolczi Ákost már a sorozáson alkalmatlannak minősítették, így nem lehet belőle profi katona.

Földije, Komka Norbert akár szerencsésnek is mondhatná magát informatikai mérnök és biztonságszervező végzettségével. Ám Salgótarjánban erre sincs kereslet, mert "nagy a korrupció". A haditechnika még érdekelné is, hivatásossá azonban alkalmatlansága miatt ő sem válhat. Kívülállóként bolyonganak a kiállított harckocsik között azzal a boldog tudattal: az összes európai államnak, valamint a távol-keleti kistigriseknek egyszerre kellene hazánkra támadni ahhoz, hogy ők ezekre az izékre felüljenek.

Munkanélküli vagyok

A színpadon Barabás Éva forrósítja a hangulatot a közelgő Anita-koncertre. A munkanélkülieknek olyan kérdésekre kell például válaszolni, hogy hol vannak most. Éva mentségére szolgáljon, hogy a jó választ elég kevesen tudják. A nyeremény toll, Ármádia magazin, jelvény. "Mi a foglalkozásod?" - kérdezi az egyik munkanélkülit. "Munkanélküli vagyok" - válaszolja a munkanélküli.

Hogy tetszik lenni, hadnagy elvtárs?

Amúgy a sorkatonai szolgálatot maguk mögött tudók sem számíthatnak azonnali alkalmazásra. A kaposvári toborzótiszt elmondja, hogy náluk betöltetlen álláshely nincs, a jelentkezőket azonnal Tatára irányítják, ami azért nem Somogy. A nyíregyházi toborzó is azt mondja, hogy nincs betöltetlen hely, ő is Tatát javasolja, ami azért nem Szabolcs.

Merész fehérgyarmati fiatal Anitával táncol
Klikk a képre!
A toborzó iroda vezetője, Ocsovai János megvilágítja a helyzetet. A sereg most átszervezés alatt áll. Ami biztos: Győrt, a budapesti tűzszerészeket és - restelljük mondani - Tatát kell erősíteni. A tavalyi akción 1921 munkanélküli jelent meg, közülük három-négyszázan jelentkeztek később a toborzóirodákon. Az ideális jelölt az említett városok hatvan kilométeres körzetében él, nem kényszerből választja a honvédséget, az érettségi sem baj "annak hozadéka miatt", és tud teherautót vezetni. Ocsovait különben régi sorkatonái még ma is megszólítják: "Hogy tetszik lenni, hadnagy elvtárs?", mert az egy olyan világ volt.

A sereg különben nem fizet rosszul: a kezdő szerződéses őrvezetők 93 600, az őrmesterek 112 530, a hadnagyok 143 550, a századosok 224 200 forintot keresnek, úgyhogy a magunk részéről csak ajánlani tudjuk.

A maradék úgy-ahogy beilleszkedik

"Mintha örülnétek neki, hogy jön" - konferálja fel Éva Anitát. Anita hidegvérről tesz tanúságot, és nem rúgja le Évát a színpadról a következő műsorszámra készülődő szolnoki 1. Könnyű Vegyes Ezred katonái elé. Anita jó érzékkel hívja fel a színpadra a két legrészegebb fiatalt, akik amúgy a honvédelmi miniszter szülővárosából, Fehérgyarmatról jöttek. A hangulatról annyit, hogy egyikük táncolás közben a fenekét dörzsöli Anita combjához.

A két salgótarjáni alkalmatlan egzisztenciális gondjait a szolnokiak sem fogják megoldani. Az orvosi vizsgálaton tíz jelentkezőből nyolc rögtön elvérzik. Az őszinte beszédet elfedő píszi nem fertőzte meg ezeket a kemény legényeket, akik égő faléceket rúgnak szét, cserepeket törnek, sapkás bűnözők gerincét törik. "Amikor a hölgy jelentkezők látják, hogy ugyanazt kell csinálniuk, mint a katonáknak, mondja a szóvivő, ötven százalékuk leszerel. A maradék úgy-ahogy beilleszkedik."

A legjobbak között vagyunk

Fekete Ország helikoptere vészes közelségben
Fekete Ország seregei már készülődnek Gyulafirátót határában, hogy rárontsanak Fehér Országra. Tényleg csak rövid beszédekre van idő. Juhász Ferenc miniszter Évának bókol: "Mi is a legjobbak között vagyunk, hiszen itt van velünk Barabás Éva." Csizmár Gábor államtitkár mindenkit megnyugtat: "A hadsereg nem csalja el Önöktől az adót és a társadalombiztosítási járulékot."

Fekete Ország seregei átlépték Fehér Ország határát. Helikopterek röpködnek felettünk, szállítógépekből motorosok gurulnak ki, lila és piros füstbombák robbannak, hír jön Gyulafirátótról: Sub Bass Monster átállt a feketékhez. A szpíker szerint jól áll a szénánk, amikor váratlanul Fekete Ország katonái törnek be a VIP-páholyba, foglyuk ejtik Juhász Ferenc honvédelmi minisztert és Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt, és megeszik az összes pogácsát.

A munkanélküliek buszai a nem várt incidens dacára a menetrend szerint pontban fél ötkor indulnak haza, Fekete Országba.