Erdőtűz pusztított a Bakonyban

2000.07.03. 22:35
Hétfő délután füstfelhő gomolygott Veszprém felett. A Bakonyban egyszerre tíz helyen csaptak fel délután a lángok.
Ég a Bakony! - közölte hétfőn este Nieder-Kirchner Béla százados a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes tisztje. A Veszprém határában az épülő Tesco áruház mögötti területen mintegy 15 hektárnyi erdőt pusztított el az erdőtűz.

A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz a város felé, illetve az áruház és a közelben található két benzinkút irányába terjedjen. De emellett égett a fenyves az Érseki Hittudományi Főiskola közelében, és Veszprém Kádárta városrészének szélénél is. A tűzoltóság rendkívül nagy erőkkel vonult ki, és segítettek az oltásban a pápai, várpalotai és a kisbéri tűzoltók is.

Vízzel bombáznak

A legnagyobb erdőtűz azonban Szentkirályszabadja határában pusztított, ahol mintegy 20 hektárnyi területen lángolt koronaégéssel a fenyőerdő. Itt az oltásban segítenek a Veszprém megyei tűzoltó egységeknek a siófoki és a boglárlellei tűzoltók is.

Beszállt a tűzoltásba a szentkirályszabadjai harci helikopter ezred is - akik helikopterekkel vízzel "bombázták" a tűzfészkeket -, mert a lángok a katonai repülőtér déli és északi oldalát veszélyeztették.

Veszprém körül hétfőn délután egyszerre tíz helyen is a lombokba kapott a tűz. Este 7 órakor már csak a négy legnagyobb az oltásán dolgoztak a tűzoltó egységek és katonák. A nap folyamán két tűzoltóhoz kellett mentőt hívni a füstmérgezéses tünetek miatt, ők azonban ellátás után saját felelősségükre a helyszínen maradtak.

A friss telepítésű fenyőerdőkben igen nagy károk keletkeztek - mondta az ügyeletes tiszt. - Ezek nagyságát csak a későbbi vizsgálat során lehet majd megállapítani. Annyi máris bizonyos, hogy igen jelentős károk keletkeztek a friss telepítésű fenyőerdőkben - mondta az ügyeletes tiszt. A hatóságok emberi felelőtlenségre gyanakszanak.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az Indexnek elmondta, hogy a tűzoltóság az éjjeli órákra eloltotta az erdőtüzeket, a felperzselt területeken ekkor már csak az utómunkák folytak.  • Tippek
  • Babaváró hitel