Szilárda
-4 °C
3 °C

Pénzért vett szavazatokat a Fidesz-MDF Baktalórántházán?

2002.08.08. 12:11
A választás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség a nyírségi 5-ös számú országgyűlési választókerület székhelytelepülésén, Baktalórántházán. A nyomozás elrendelése a helyi NyíltTÉR című közéleti hetilap legutóbbi számában megjelent cikk alapján rendelték el. A cikk szerint az országgyűlési választások második fordulója előtt néhány nappal kétezer forintot ajánlottak azoknak a választóknak, akik a Fidesz-MDF jelöltjére, Papcsák Ferencre adják szavazataikat. Az újság hangfelvétellel tudja bizonyítani állításait.
A rendőrség előbb feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben, amelynek során meghallgatták azokat a személyeket, akik az újságcikkben is szerepeltek, és miután az adatok alapossá tették a gyanút, elrendelték a nyomozást - mondta el Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A bűnügyi igazgató hangsúlyozta, hogy a választás rendjét sértő bűncselekmény gyanújával jelenleg ismeretlen tettes ellen folytatják a nyomozást.

A bizonyító erejű hangfelvételt szakértő vizsgálja

Nagy Miklós, a NyíltTÉR főszerkesztője, a választási csalásra utaló újságcikk szerzője információhoz jutott, hogy a választás második fordulója előtt pénzt kínáltak Baktalórántházán egyes szavazóknak azért, hogy az egyik országgyűlési képviselőjelöltre voksoljanak. Birtokába került az a felvétel is, amelyen, bár a kazetta hangminősége nem a legjobb, de tisztán hallható, hogy kétezer forintot ajánlanak annak, aki arra a bizonyos jelöltre szavaz. A közölt cikkben az újságíró megszólaltatott számos érintettet, közülük többen elismerték a voksvásárlás megtörténtét.

A rendőrségi vezető szerint a vizsgálat során meghallgatták azt a titokban készült hangfelvételt, amely bizonyítékként szolgálhat a bűncselekmény elkövetésére. A hangszalag eredetiségét jelenleg szakértő vizsgálja.

Papcsákra adott szavazatokért fizettek?

Nagy Miklós nem kívánta név szerint említeni azt a jelöltet, akinek állítólag a szavazatokat vásárolták. A rendőrségi nyomozást kiváltó cikkben viszont olvasható: a pénzt azért ígérték a szavazóknak, ha a Fidesz-MDF jelöltjére szavaznak. A két párt közös jelöltje - Papcsák Ferenc - megnyerte a választást a baktalórántházi szavazókerületben.

Papcsák 17100, míg ellenfele, Gazda László (MSZP) 13748 érvényes szavazatot kapott.

Papcsák:ez provokáció
Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő provokációnak tartja, hogy személyét a választás rendjét sértő bűncselekmény gyanújával hozták összefüggésbe. Papcsák Ferenc az MTI-nek elmondta: olvasta a térségi NyíltTÉR című közéleti hetilapban megjelenteket, és megítélése szerint abból az derült ki, hogy, éppen az MSZP ígért pénzt a szavazatokért. Értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy tekintettel a jelentős szavazat-különbségre, "mi vezérelhette az MSZP baktalórántházi vezetőit a törvénysértési gyanú felröppentésekor". Papcsák Ferenc jelezte, ha valaki azzal vádolná meg, hogy ő áll a voksvásárlás mögött, megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!