Márk
13 °C
28 °C

Csalásért elítélték Baktalórántháza vezetőit

2006.11.27. 15:38
Első fokon folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett csalásért és más bűncselekményekért hat év börtönre ítélte Baktalórántháza volt polgármesterét, jelenlegi alpolgármesterét, illetve öt év börtönre korábbi jegyzőjét, mostani polgármesterét a Nyíregyházi Városi Bíróság hétfőn.

Az elsőrendű vádlott Vida Károlyt öt évre, a másodrendű Nagy Lajost négy évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a Gunyecz Zoltán bíró vezette büntetőtanács.

Még nem jogerős

A még nem jogerős ítélet kihirdetése után az ügyész indítványozta a helyhatósági vezetők előzetes letartóztatását, ami ellen az érintettek és védőik tiltakoztak. A bíróság végül az első fokon elítélt vezetőkre lakhely-elhagyási tilalmat rendelt el.

Az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a két önkormányzati vezető felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezést jelentett be.

A csalási ügynek további tíz vádlottja van, ketten felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, míg nyolc vádlottat próbára bocsátott a bíróság; ők valamennyien ugyancsak három nap gondolkodási időt kértek az ítélet elfogadásához vagy fellebbezéshez.

191 milliót utaltak át egy magánalapítványnak

A baktalórántházi önkormányzati vezetők, illetve a szabolcsi kisváros polgármesteri hivatalának dolgozói ellen a 2002-es helyhatósági választás után indult eljárás, mert mint a bíróság előtt bebizonyosodott, 191 millió forint költségvetési pénzt egy magánalapítvány számlájára utaltak át, továbbá nem fizették ki a közmunkások teljes bérét és a segélyek összegét is megrövidítették.

A négy évvel ezelõtt indult ügyben az eljáró elsőfokú bíróság több mint hatszáz tanút hallgatott meg. Az ügy elsőrendű vádlottja, a jobboldali szövetség volt polgármestere 2002-ben elvesztette a választást, és az új, MSZP-s baktalórántházi városvezetés felmentette beosztásából a másodrendű vádlottat, a jegyzőt is.

A korábbi vezetőket idén újraválasztották

Az idei, október elsejei önkormányzati választáson a jobboldali pártok választási szövetségének színeiben mindkét vezető indult jelöltként, mivel ügyükben eddig nem járt el a bíróság, és a volt jegyzőt megválasztották polgármesternek, az egykori polgármesterbõl alpolgármester lett a képviselőtestület döntése alapján.

A két elsõ fokon elítélt önkormányzati vezetõ elláthatja hivatalos teendőit a jogerős döntés megszületéséig, vagy - a törvény szerint - a végrehajtható börtönbüntetés alapján a közigazgatási hivatal kezdeményezheti felmentésüket.