Klaudia
-4 °C
2 °C

A kormány fejleszti a Balatont

2003.07.02. 18:19
A kormány szerdai kihelyezett ülésén a Balaton és térsége fejlesztésével foglalkozott. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szakértőkre hivatkozva kijelentette: nem aggasztó a jelenlegi alacsony vízszint, sőt ökológiai szempontból még előnyös is.
Cselekvési tervet fogadott el a Balaton és térsége fejlesztésére a kormány szerdai kihelyezett ülésén Tihanyban, a 47 pontból álló komplex program egyrészt már futó fejlesztéseket kapcsol össze, másrészt új rövid és hosszú távú feladatokat jelöl ki - közölte Persányi Miklós a kormányszóvivői sajtótájékoztatón, Zánkán.

Tárcaközi bizottság koordinál

A futó programokon kívül az intézkedési tervben meghatározott célokra az idén 250 millió forintot, jövőre pedig másfél milliárd forintot fordít a kormány az érintett tárcák büdzséjének terhére - mondta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Jelezte, hogy a cselekvési program a környezetvédelmi teendőkön kívül turisztikai és infrastrukturális feladatokat, továbbá közbiztonsági és kulturális fejlesztéseket jelöl ki.

A kiosztott írásos tájékoztató szerint a cselekvési programban elsősorban a környezetvédelmi, a belügyi, az agrár, a gazdasági, a pénzügyi és az európai ügyek minisztériuma vesz részt. Persányi Miklós elmondta, a terv koordinálását vezetésével egy tárcaközi bizottság látja majd el, amely minden év elején jelentést készít a program előrehaladásáról.

Nem aggasztó, sőt

A miniszter az azonnali intézkedések között említette a Balaton vízszintjével összefüggő teendőket. Ismertetése szerint még az idén kotrásokat végeznek a strandokon, kikötőkben, s kutatásokba kezdenek egy esetleges vízpótlás lehetőségeiről. A tájékoztató szerint ezek az elemzések ugyan csak október végére készülnek el, ám a jelenlegi ismeretek szerint ilyen beavatkozást a természet- és környezetvédelmi szempontok nem indokolnak.

"Szakértők szerint nem aggasztó a jelenlegi alacsony vízszint, sőt ökológiai szempontból még előnyös is" - hangoztatta Persányi Miklós. Elmondta, hogy a tó természeti állapotának javítása érdekében a nádasok védelmére és a halállomány megóvására is feladatokat jelölnek meg.

A kormányülést követően Medgyessy Péter miniszterelnök Persányi Miklós társaságában megvizsgálta a Balaton vízminőségét a limnológiai kutatóintézet tihanyi kikötőjében. A kormányfő megbeszélést folytatott Filep Miklóssal, Zánka polgármesterével a Balaton partjának rehabilitációs elképzeléseiről.