Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Anarchisták is beszálltak a rendbontásokba

2006.09.20. 11:58
"Nem náci melósok és a nyóckeres srácok" is részt vettek a tévészékház ostromában a legnagyobb újbalos hírportál szerint. Szervezkednek az anarchisták is, kiáltványukban kormányzás helyett autonómiát követelnek.

Nem csak jobboldaliak és futballhuligánok voltak jelen a Szabadság téri tévészékház ostrománál. Az Indymedia.hu újbaloldali hírportál beszámolója szerint a "tüntetők közt vegyesen voltak változó indíttatású emberek. Sok nacionalista, futballhuligán vegyült a tömegben." Ugyanakkor a tévénél "a rendes nem náci melósok és a nyóckeres srácok rúgták szét lelkesen a tévé egyik autóját, miközben szerelmespárok fotózkodtak a kiégett rendőrségi vízágyú tetején... egy füstölgő autó körül vidám anarchisták (Szeptember Tizennyolc Csoport) szórólapoztak."

Autonómiát és génmódosítás nélküli mezőgazdaságot

A Szeptember Tizennyolc Csoport Mindennap56 című blogjában forradalmi tíz pontot hirdetett. Ebben kormányzás helyett autonómiát; a külföldön állomásozó magyar katonák hazahozatalát, a Magyarországon állomásozó külföldi katonák kivonását; szabad és független médiát; közös teherviselést; génmódosítás nélküli lokális mezőgazdaságot követelnek.


Nézze meg éjjeli képeinket!

Kicsit zavaros kiáltványukban szó van még a lakatlan épületek megnyitásáról a házfoglalók előtt, autonómiát követelnek az egyetemeknek, kijelentik, hogy a közhivatalok és a szociális intézmények nem szolgálhatnak kapitalista érdekeket, végül szolidáris társadalmat követelnek a szociális ellátórendszerektől függő társadalom helyett.

Orbánt sem szeretik

Az újbaloldal azonban közel sem olyan egységes a történtek megítélésében, mint a jobboldal. Az Indymedia fórumain Gyurcsány lemondásának követelése mellett folyamatos bírálatok érik az ellenzék vezérét, Orbán Viktort is, akit Gyurcsányhoz hasonlóan szintén választási csalással vádolnak. A randalírozást viszonylag lelkesen fogadták, az egyik fórumozó a "Magyar Libanoni Háborúnak" nyilvánította a tévészékház lerohanását.

Az újbaloldal egyik legnagyobb magyarországi szervezete, az Attac Magyarország ugyanakkor meglepően csendesen szemléli az eseményeket. Bár a csoport franciaországi anyaszervezete híres erőszakos utcai demonstrációiról, az attac.hu honlapon szeptember 6-i az utolsó bejegyzés.

Az újbaloldaliak kedd éjszakai szerepvállalásáról még nincsenek hírek fórumaikon.

TGM

Tamás Gáspár Miklós baloldali gondolkodó a Napkelte reggeli műsorában a fejleményeket kommentálva visszautasította, hogy az erőszakot alkalmazó tüntetőket csőcseléknek nevezzék, bár azt mondta, maga sem találja tolerálhatónak az eszközeiket. Az emberek viszont szerinte jogosan háborodtak fel amiatt, hogy a miniszterelnök nem mondott igazat a választási kampányban.

TGM szerint Gyurcsány Ferencnek a történtek után le kellene mondania.