Ágnes
-5 °C
2 °C

Anarchisták is beszálltak a rendbontásokba

2006.09.20. 11:58
"Nem náci melósok és a nyóckeres srácok" is részt vettek a tévészékház ostromában a legnagyobb újbalos hírportál szerint. Szervezkednek az anarchisták is, kiáltványukban kormányzás helyett autonómiát követelnek.

Nem csak jobboldaliak és futballhuligánok voltak jelen a Szabadság téri tévészékház ostrománál. Az Indymedia.hu újbaloldali hírportál beszámolója szerint a "tüntetők közt vegyesen voltak változó indíttatású emberek. Sok nacionalista, futballhuligán vegyült a tömegben." Ugyanakkor a tévénél "a rendes nem náci melósok és a nyóckeres srácok rúgták szét lelkesen a tévé egyik autóját, miközben szerelmespárok fotózkodtak a kiégett rendőrségi vízágyú tetején... egy füstölgő autó körül vidám anarchisták (Szeptember Tizennyolc Csoport) szórólapoztak."

Autonómiát és génmódosítás nélküli mezőgazdaságot

A Szeptember Tizennyolc Csoport Mindennap56 című blogjában forradalmi tíz pontot hirdetett. Ebben kormányzás helyett autonómiát; a külföldön állomásozó magyar katonák hazahozatalát, a Magyarországon állomásozó külföldi katonák kivonását; szabad és független médiát; közös teherviselést; génmódosítás nélküli lokális mezőgazdaságot követelnek.


Nézze meg éjjeli képeinket!

Kicsit zavaros kiáltványukban szó van még a lakatlan épületek megnyitásáról a házfoglalók előtt, autonómiát követelnek az egyetemeknek, kijelentik, hogy a közhivatalok és a szociális intézmények nem szolgálhatnak kapitalista érdekeket, végül szolidáris társadalmat követelnek a szociális ellátórendszerektől függő társadalom helyett.

Orbánt sem szeretik

Az újbaloldal azonban közel sem olyan egységes a történtek megítélésében, mint a jobboldal. Az Indymedia fórumain Gyurcsány lemondásának követelése mellett folyamatos bírálatok érik az ellenzék vezérét, Orbán Viktort is, akit Gyurcsányhoz hasonlóan szintén választási csalással vádolnak. A randalírozást viszonylag lelkesen fogadták, az egyik fórumozó a "Magyar Libanoni Háborúnak" nyilvánította a tévészékház lerohanását.

Az újbaloldal egyik legnagyobb magyarországi szervezete, az Attac Magyarország ugyanakkor meglepően csendesen szemléli az eseményeket. Bár a csoport franciaországi anyaszervezete híres erőszakos utcai demonstrációiról, az attac.hu honlapon szeptember 6-i az utolsó bejegyzés.

Az újbaloldaliak kedd éjszakai szerepvállalásáról még nincsenek hírek fórumaikon.

TGM

Tamás Gáspár Miklós baloldali gondolkodó a Napkelte reggeli műsorában a fejleményeket kommentálva visszautasította, hogy az erőszakot alkalmazó tüntetőket csőcseléknek nevezzék, bár azt mondta, maga sem találja tolerálhatónak az eszközeiket. Az emberek viszont szerinte jogosan háborodtak fel amiatt, hogy a miniszterelnök nem mondott igazat a választási kampányban.

TGM szerint Gyurcsány Ferencnek a történtek után le kellene mondania.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!