Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megbénítja Budapestet a baloldali csúcs

Két államelnök, tíz miniszterelnök, 186 miniszteri jogállású személy, kétezer-négyszáz delegációtag. Ennyi ember vesz részt csütörtökön és pénteken a Haladó Kormányzás-konferencián Budapesten és Balatonőszödön. A légteret hermetikusan lezárják, a szabályszegőket nem feltétlenül lövik ki. A delegációk mozgása alatt teljes útzár lesz. A német kancellár és a lengyel elnök az utolsó pillanatban mondta le a részvételt.
"Tudok a csúcstalálkozóról, de még senki sem szólt, hogy mire számíthatunk" - nyilatkozta a Haladó Kormányzás-konferenciának csütörtökön és pénteken helyt adó balatonőszödi kormányüdülő szomszédságában fekvő egyik hétvégi telek tulajdonosa. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tizenkét állam- és kormányfőt - köztük Tony Blair brit miniszterelnököt - lát vendégül egy kétnapos konferencián. A baloldali találkozót Tony Blair és Bill Clinton egykori amerikai elnök 1999-ben indította el, hogy megoldást találjanak a világ aktuális problémáinak megoldására. Gerhard Schröder német kancellár kedden jelentette be, időpontnehézség miatt nem vesz részt a Haladó kormányzás konferenciasorozat magyarországi rendezvényén. Aleksander Kwasniewski lengyel elnök a szejmbeli bizalmatlansági indítvány miatt mondta le részvételét.

Eddig senki sem jött

Ez már itten Őszöd
Fotók: Barakonyi Szabolcs
A több mint ötszáz lelkes Balatonőszödnek legfeljebb a szomszédságban fekvő üdülőrész néhány utcáját érinti a konferenciával járó biztosítás, a 7-es úttól délre fekvő őstelepülés ugyanis távolabb van kormányüdülőtől.

Egy korhadt ágakat halomba gyűjtő középkorú nő sem tud arról, hogy csütörtökön és pénteken korlátoznák a mozgásukat. "Azt hittem, hogy majd biztonsági emberek lepik el a környéket, és még az üdülőket is átkutatják, de eddig senki sem jött - mondta. - Pedig a Blair a világ egyik legveszélyeztetettebb embere, nem?" - kérdez vissza a közélet iránt sem közömbös üdülőtulajdonos.

Az üdülőterületre korlátozódik

Kedd délelőtt kihaltak voltak az üdülőterület utcái. A kormányüdülő bejáratánál fegyveres biztonsági őrök állnak, odabent munkások végzik az utolsó simításokat, a partszakaszt gaztalanítják, a kupacokba hordott szemetet hordják el kistraktorral. A kerítést a partszakasznál senki sem őrizte, de a munkát a kerítésen belülről természetesen nem lehet szemügyre venni.

Gyurcsány és vendégei
Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteki pápai fórumán a Haladó kormányzás-konferenciáról elmondta: "Az ilyen találkozók a legkellemesebbek. Mindenki meglazítja, vagy leveszi a nyakkendőjét, és egy napon keresztül tizennégy ember beszélget egymással tolmács és protokoll nélkül. A csütörtök esti vacsorán beszéljük meg, hogy miről lesz szó pénteken. A beszélgetés arra jó lesz, hogy Tony Blairnek azt mondhatom, hogy Tony, és a nagykövet közbenjárása nélkül is felhívhatom a közvetlen számán."

Az eddigi konferenciákon a szegénység felszámolását szokták célul kitűzni a meghívott kormány- és államfők. A balatonőszödi - a stockholmi, a berlini és a londoni után - a negyedik baloldali politikus-csúcstalálkozó lesz. Gyurcsány Ferenc vendégei: Ricardo Lagos, chilei elnök, Stanislav Gross cseh elnök, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, Meles Zenawi etióp miniszterelnök, Paul Martin kanadai miniszterelnök, Ri He Csan koreai miniszterelnök, Tony Blair brit miniszterelnök, Adrian Nastase román miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, Göran Persson svéd miniszterelnök és Helen Elizabeth Clark új-zélandi miniszterelnök.

"Az előkészületekből nagyon keveset látni, azok is legfeljebb az üdülőterületre korlátozódnak" - nyilatkozza az Indexnek Antal János, Balatonőszöd polgármestere, aki szerint a rendőrség és a honvédség szakemberei leginkább a forgalomszervezés miatt tartottak eddig terepszemlét.

Ötből kettes

Belépni tilos
Két elnök, tíz miniszterelnök, 186 miniszteri jogállású személy és kétezer-négyszáz delegációtag védelméről kell gondoskodnia október 13-a és 17-e között a magyar hatóságoknak, mondta kedden Szabó Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Őrezred parancsnoka. A biztonsági intézkedések költségei elérik a százmillió forintot, de a mozgósított erők létszáma szolgálati titok, így arról a tábornok nem adhatott felvilágosítást.

A felelősök hetek óta egyeztetnek a titkosszolgálatokkal és minden rendészeti szervvel, értékelve az őszödi hétvége terrorfenyegetettségét. Szabó elmondta, a Nemzetbiztonsági Kabinet, a terrorelhárító bizottság és a tárcaközi koordinációs bizottság egybehangzóan megállapította, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége nem változott, és az őszödi konferenciát az ötfokú biztonsági skálán a kettes védelmi fokozatba sorolták be.

Hermetikus zár

Őszi Balaton
A konferencia környékét "földön-vizen-levegőben hermetikusan lezárják", mondta a dandártábornok. Lezárják a légteret a Balaton és húsz kilométeres vonzáskörzete, valamint Budapest fölött. A honvédség járőröző helikopterei ügyelnek majd arra, hogy az alacsonyan szálló légi járművek ne repülhessenek be. Ha mégis megtörténik, "nem elsősorban a kilövés lesz a megoldás" - biztosította az újságírókat Szabó Ferenc. Az őszödi üdülőnél beléptető rendszer működik majd, a területet előzetesen alaposan átvizsgálják. Megtörtént a konferencia résztvevőinek operatív ellenőrzése is.

Külön feladat lesz a különböző időpontokban érkező és távozó delegációk biztosítása és közlekedésük összehangolása a Ferihegy-Budapest-Őszöd útvonalon. A ferihegyi gyorsforgalmi utat két nap alatt időszakosan lezárják, és a ferihegyi 2-es terminál előtti közúti híd időszakos lezárásával is számolni kell. A konferencia idején operatív központ működik majd a Teve utcai rendőrpalotában és diszpécserközpont a Köztársasági Őrezrednél. A biztonsági intézkedésekbe bevonják a MÁV-ot, a Közútkezelőt és a szállodai biztonsági szolgálatokat is.

Blokkolják a várost
Budapest számos területén számíthatnak teljes vagy részleges forgalomkorlátozásra, illetve megállási tilalomra az autósok. A rendőrség tájékoztatása szerint a következőkre kell felkészülni:

Megállni tilos

Október 13-14-én:
Az Erzsébet körút mindkét oldalán a Dob utca és a Király utca között,
a Hársfa utca mindkét oldalán a Király és a Dob utca között,
a Dob utca mindkét oldalán a Hársfa utca és az Erzsébet körút között.

Október 13-16-án:
Az Apáczai Csere János utcában az Eötvös tér és a Szende P. utca között.

Október 13-án:
Az Andrássy út páros oldalán a Dalszínház és a Hajós utca között,
a Dalszínház utca mindkét oldalán az Andrássy út és a Lázár utca között,
a Lázár utca mindkét oldalán a Dalszínház és a Hajós utca között,
a Hajós utca mindkét oldalán a Lázár utca és az Andrássy út között.

Október 14-én:
A Kossuth téren körben,
a Roosevelt téren az MTA parkolójában,
a Garibaldi utca páratlan oldalán az Akadémia utca és a Garibaldi utca 7. szám között.

Október 15-én:
A Vas utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Stáhly utca között.

Az ottfelejtett autókat a tulajdonos költségére elszállíttatják.

Szakaszosan és időszakosan lezárják az alábbi útvonalakat október 13-16-án:

4-es számú főút - Ferihegyi repülőtérre vezető út - Gyorsforgalmi út - Kőér utca - Ady Endre út - Határ út - Nagykőrösi út - M5 kivezető szakasz - M7 autópálya

4-es számú főút - Ferihegyi repülőtérre vezető út - Gyorsforgalmi út - Üllői út - Ferenc körút - Petőfi híd - Irinyi út - Október 23. utca - Bocskai út - Nagyszőlős utca - Budaörsi út - M1-M7 kivezető szakasz - M7 autópálya

4-es számú főút - Ferihegyi repülőtérre vezető út - Gyorsforgalmi út - Üllői út - Ferenc körút - József körút - Erzsébet körút

Erzsébet körút - József körút - Ferenc körút - Petőfi híd - Irinyi út - Október 23. utca - Bocskai út - Nagyszőlős utca - Budaörsi út - M1-M7 kivezető szakasz - M7

4-es számú főút - Ferihegyi repülőtérre vezető út - Gyorsforgalmi út - Üllői út - Kálvin tér - Múzeum körút - Károly körút - Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca - Roosevelt tér