Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Magyarország szavazata egy évig védi a bálnákat

2004.07.23. 15:02
Vereséget szenvedtek a bálnavadász országok a héten Sorrentoban tartott konferencián, ahol céljuk szerint feloldatták volna a 60 tagú szervezettel a bálnavadászatra vonatkozó tilalmakat. Nem sikerült nekik, ezért egyik élharcosuk, Japán azt fontolgatja, függetleníti magát, és kilép az őt korlátozó szervezetből. Magyarország következetesen a vadászat ellen voksolt.
Nem változtattak a bálnavadászat eddigi feltételein a héten Sorrentoban összesereglett szakemberek, politikusok, a Bálnavadászati Tanács idei konferenciáján. A hatvan tagú szervezetben csaknem ugyanannyi ország ellenzi, mint amennyi támogatja a bálnavadászatot, ám az idén még a bálnák védői felé billent a mérleg. Magyarország minden esetben a bálnavadászat ellen szavazott, mondta az Indexnek Nemes Noémi, a Greeanpeace magyarországi kampányszervezője.

Japán nyomulás a bálnavadászatért

Az olaszországi kisvárosban tartott egész hetes konferencián számos változatot dolgoztak ki az országok képviselői arra vonatkozóan, hogyan tudnának megvédeni, vagy levadászni minél több bálnát a szerint, hogy a résztevők éppen mit támogatnak. A vadászat legnagyobb ellenzői az EU-s tagországok, az USA, Ausztrália, Új Zéland, míg a vadászatot támogatók közül a legnagyobbak Norvégia és Japán. Közismert, hogy az utóbbi folyamatos diplomáciai nyomást gyakorol annak érdekében, hogy minél több országot állítson a maga oldalára. Az idén is több, parányi államot sikerült felvetetnie a Bálnavadászati Tanácsba, hogy mellette voksoljanak a szervezetben.

Japán az elmúlt fél évben Magyarországot is rá akarta venni, hogy a vadászat mellett tegye le voksát. Nem csak a környezetvédelmi tárcánál járt japán delegáció, de az Index úgy tudja, hogy a Külügyminisztériumban is azzal fenyegetőztek, hogy következményekkel kell számolnunk, ha az ország Japán ellen szavaz. A környezetvédők szerint a másik három visegrádi ország esetében sikerrel jártak a Japánok, hiszen a Visegrádi Négyek együtt határoztak a szervezetbe lépésről, de végül csak Magyarország vett részt a munkában.

Csak csendben, csak halkan...

Radics Katalin, a környezetvédelmi minisztérium osztályveztője az Indexnek azt mondta, hogy összesen tíz szavazást folytattak le Sorrentoban. A legelső voksolást még kedden bonyolíttották le arról, hogy titkosan voksoljanak-e az országok a bálnavadászatról. Ezt elvetették a jelen lévők. Nemes Noémi szerint ez veszélyeztette volna a konferencia átláthatóságát, és a kis országoknak levette volna a felelősséget a válláról.

A konferencián ugyan elvetették Ausztrália és Új Zéland javaslatát, hogy vizeiken védett övezetet alakítsanak ki a bálnáknak, de Japánnak sem sikerült keresztülverekednie azon tervét, hogy az antarktiszi védett övezetet eltöröljék. A japánoknak az sem sikerült, hogy a bálnavadászati moratóriumot feloldja a szervezet. Ezután Japán bejelentette, hogy amennyiben 2006-ig nem oldják fel a vadászati tilalmat, kilép a szervezetből. Jövőre ismét szavazás várható a kérdésről. A bálnavadászat ellenzői annyiban nehezebb helyzetből várják az újabb fordulót, hogy a szintén bálnavadász Dél-Korea ad helyszínt jövőre az eseménynek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!