Baló minden megmaradó kulturális műsor költségvetését csökkenti

2003.03.11. 17:43
Havi 68 millió forint jut a következő fél évben az MTV kulturális műsoraira - jelentette be Baló György. A köztévé decemberben kinevezett kulturális igazgatója az elmúlt hónapokban áttekintve a főosztály helyzetét, kaotikus és botrányos állapotokra talált. Baló "előremenekülve" megszünteti többek között a jogdíjas ismétlések vetítését, és gyakorlatilag minden, a fennhatósága alá tartozó műsornak csökkenti a költségvetését.
Az MTV két csatornáján 34 állandó és számos alkalmi műsort készítő osztály első féléves költségvetését havi 54 millióról "tornázták fel" 68-ra, ám "lényeges visszalépések árán" próbálnak "előre menekülni" - jelentette be az érintett osztály dolgozóinak tartott tájékoztatót követően Baló György. Az MTV elnöki posztjára kétszer is eredménytelenül aspiráló tévés szakembert tavaly december 9-én nevezték ki kulturális igazgatói posztra, miközben a Hét főszerkesztői feladatait is ellátta. Baló az Index kérdésére nem kívánta kommentálni az évtizedes hagyományokkal rendelkező vasárnap esti közéleti műsor leváltásnak tervét.

Kaotikus és botrányos

Baló, az elmúlt hónapokban tájékozódva az általa vezetett részleg helyzetéről, arra a következtetésre jutott, hogy "részben kaotikus, részben botrányos" állapotokkal kell szembe nézni. Ezért a most bejelentett intézkedések szerint néhány műsort meg kell szüntetni, a többségnek csökkenteni kell a költségvetését, ám a takarékoskodási lépések mellett indítanak új produkciókat is. Az igazgató lényegesnek tartotta, hogy a magasabb nézettségű idősávokban is műsoridőhöz jussanak kulturális műsorok, amelyek eddig szinte kizárólag a késő esti és a délelőtti időszakban kerültek a képernyőre.

131-ről 100 ezerre

Az igazgató azonnali hatállyal megszüntette a - akár saját gyártású - jogdíjas produkciók, tévéjátékok vetítését, mert ezek a jelenlegi díjak mellett percenként 6000 forint körüli összeggel terhelik a szűkös költségvetést. Megszűnnek többek között a hétvégi irodalmi, valamint a környezetvédelmi műsorok is. A jelenlegi helyzetben nem készülnek új drámai és gyermekfilmek sem. Csökken például a Médiamix, a Galéria, a Fogadóóra és Záróra költségvetése. A késő esti értelmiségi műsort eddig napi 131, ezután napi 100 ezer forintból állítják elő. Ritkán lesz koncert- és operaközvetítés, de a színházi előadások 5 milliós felvételi költsége is jelentősen növeli a kiadásokat. Egyelőre megmarad a Delta.

Nem tolerálja

Szintén visszafogott költségvetéssel, de tovább működhet Siklósi Beatrix Éjjeli menedék című produkciója. Baló nem kívánt állást foglalni a műsor jövőjéről, ám annyit elmondott, hogy a "hiedelemmel ellentétben" szerény nézettségű műsor készítőivel komoly konfliktusok alakultak ki. Az igazgató elmondta, hogy nem engedélyezte több "a Magyar Köztársaság törvényeibe ütköző" felvétel sugárzását, és nem "tolerálja" a napi politika megjelenését a műsorban.

Lesz Himnusz

A tervezett műsorok között lesz a Századfordító magyarok helyett az Oktatási Minisztérium támogatásával készülő 150 részes Magyar elsők, amely később kazettán az iskolák tananyagát is kiegészítheti. Péntekenként éjjel a megszűnt ismétlések helyett kritikai sorozatként jelennek majd meg szakértők kommentárjával a régi tévéjátékok, dokumentumfilmek, kisfilmek. Pályázatot írnak ki egy hetente egyszer, 3,5 millió forintból készülő "nagy" kulturális műsor elkészítésére. Időpont egyeztetés előtt áll az MTV új Himnusz, Szózat és EU-himnusz felvétele, amelyek elképzelések szerint a három nagy hazai filharmonikus zenekar előadásában külső helyszínen készülnek majd.  • Tippek
  • Bankszámla