Árpád
-2 °C
4 °C

Balogh titoksértést gyanít

2002.08.08. 18:18
Feljelentést tesz titoksértés miatt a Medgyessy-bizottság MDF-es elnöke, ha bebizonyosodik, hogy a Gorka Sebestyén, testület szakértője fennakadt a C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen és kockázati tényezőket is találtak személyével kapcsolatban. Gorka ellenőrzésének eredményét a Népszabadság közölte szerdán, azóta az illetékesek nem cáfolták a napilap információit.
A Népszabadság csütörtöki számában közölte, hogy információi szerint Gorka Sebestyén a Medgyessy-bizottság egyik felkért szakértője "fennakadt" az úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Gorkáról már korábban kidrült, hogy amerikai-magyar kettős állampolgár. A lap úgy tudja, a "kettős állampolgárság esetében" különös kockázati tényezőket találtak az NBH szakemberei.

Feljelentést fontolgat a bizottsági elnök

Balogh László titoksértés miatt feljelentést tesz, ha bebizonyosodik, hogy igaz az a sajtóértesülés, amely szerint az általa vezetett bizottság szakértőjének felkért Gorka Sebestyén "fennakadt" a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. "Amennyiben nem igaz a hír, gondolom, Gorka Sebestyén fog intézkedni" - tette hozzá a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság MDF-es elnöke az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön.

'Csak én nyilatkozhatok'

Balogh László: a bizottság elnökeként egyedül ő jogosult ebben az ügyben információt kapni, mert ő kérte Gorka Sebestyén szakértő átvilágítását, és jelezte, hogy egyelőre nem kapott választ az illetékesektől. A bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy rajta kívül más - titoksértés nélkül - ebben az ügyben nem nyilatkozhat. Balogh szerint tévesen jelent meg a lapokban az is, hogy Gorka Sebestyén a Fidesz szakértője lenne, hiszen a testület egyhangúlag választotta meg bizottsági szakértőnek.

A szakértő jelenleg is dolgozik, hiszen minden nyilvános dokumentumot megkapott, viszont hátráltatja a munkát, hogy a zárt ülések jegyzőkönyveit és a zárt anyagokat nem tanulmányozhatja. Balogh László tudomása szerint Gorka Sebestyén egyszer már kapott kormányzati megbízást az Antall-kabinet idején, "feltehetően akkor tüzetesen megvizsgálták személyét".

Ne keverjék gyanúba az NBH-t

"Kiszivárogtatták az én C-típusú átvilágításom fázisait, majd kiszivárogtatták az állambiztonsági múlttal foglalkozó bizottságnak küldött adatokat és most Gorka Sebestyén ügyét" - fogalmazott Balogh László, és hozzátette, felhívja az MSZP figyelmét arra, hogy "fejezze be a szolgálatok presztízsének rombolását, és ne hozza abba a gyanúba az NBH-t, hogy onnan szivárognak ki az ilyen adatok". Balogh László hangsúlyozta: megérti, hogy az MSZP-nek minden nap ajándék, amikor újabb médiabotrányt tud kelteni, mert addig sem foglalkozik a sajtó Medgyessy Péter "titkosrendőri múltjával".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?