Szilárda
-4 °C
3 °C

Balogh: az a baj, hogy miniszterelnök

2002.08.14. 17:52
A miniszterelnök múltját átvilágító bizottság tevékenységét megelőző ellenzéki állásponthoz hasonlóan az országra nézve károsnak tekinti Balogh László jelentéstervezete, hogy Medgyessy Péter kormányfői székében maradt. A vizsgálótestület MDF-es elnöke a közzétett dokumentumban azt írja, ellentmondásokat talált a bizottságnak nyilatkozó miniszterelnök és az őt beszervező tartótiszt nyilatkozatai között. Balogh László, aki kedden még a kormányoldalt vádolta konszenzusképtelenséggel, azt is állítja, hogy kétségbe vonható a kormányfő szavahihetősége. A paritásos bizottságnak csütörtök éjfélig kell befejezni vizsgálatát, és megszavazni egy a kormányoldal és az ellenzék által is elfogadható jelentést.
Bár a miniszterelnök titkostiszti múltját vizsgáló bizottság meghallgatásai során nem került elő olyan bizonyíték, amely alátámasztotta volna, hogy Medgyessy Péter környezetében lévő személyekről is készített jelentést, vagy hálózatot tartott fenn, a bizottság elnöke most közzétett záródokumentum-tervezetében továbbra is fenntartja ezeket a vádakat.

Szerecsen

Bár Balogh László a testület keddi ülésén az igazságnak nem megfelelő irománynak minősítette a Toller László nevével fémjelzett szocialista jelentéstervezetet, amely szerinte "szocialista szerecsenmosdatás", saját összefoglalójában gyakorlatilag megismétli az ellenzék vizsgálatot megelőző feltételezéseit. Az ellenzéki jelentéstervezet kétségbe vonja Medgyessy Péter szavahihetőségét. A megfogalmazás szerint ugyanis nem látja bizonyítottnak a miniszterelnök meghallgatásán elhangzottakat. Balogh tervezete szerint Medgyessyvel kapcsolatban nem zárható ki, hogy nem csak pénzügyi jelentéseket készített az állambiztonsági szerveknek, hanem mégis készített személyekről szóló anyagokat is.

Az a baj

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök saját múltját feltáró kijelentései azért váltak kétségessé, mert V. Nagy Árpád egykori III/II-es operatív tiszt szerdai meghallgatásán azt mondta: az szt tisztekre vonatkozó szabályok alapján a beszervezettek általános feladatkörébe tartozott a jelentésírás és mások beszervezése is.

Az egykori tiszt arról azonban nem beszélt, hogy ez Medgyessyre is vonatkozott-e. Balogh szerint azonban az operatív tiszt információi miatt nem tartható a Toller-jelentés megállapítása, amely szerint a kormányfő tevékenysége sem jogi, sem erkölcsi normákba nem ütközött. Balogh megfogalmazása szerint "a miniszterelnöki poszthoz való konok ragaszkodásával súlyosan veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát és nemzetközi tekintélyét. A vizsgálóbizottság polgári koalíciójának tagjai kijelentik: nem az a baj, hogy Medgyessy Péter titkosszolgálati tiszt volt, hanem az, hogy ma a Magyar Köztársaság miniszterelnöke".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!