Vilhelmina
12 °C
28 °C

Balogh: Vádolom Lamperth Mónikát

2002.11.13. 17:17
Vége az önkormányzati választásnak, miért nem lehet abbahagyni a maszatolást - tette fel a kérdést Balogh László, az egykori Medgyessy-bizottság elnöke. Az MDF-es képviselő azzal vádolta meg Lamperth Mónika belügyminisztert, hogy az elmúlt hónapokban tudatosan késleltette azon dokumentumok titkosságának feloldását, amelyek "fényt deríthetnének a miniszterelnök szt tiszti múltjára". Az ellenzék két volt bizottsági szakértője Szigorúan titkos címmel könyvet jelentetett meg a bizottság tevékenységéről.
A munkáját augusztus közepén befejező Medgyessy-bizottság volt elnöke, Balogh László bejelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a testület zárt üléseiről készült jegyzőkönyvek és az üggyel kapcsolatos, 30-40 évvel ezelőtt született iratok, parancsok nyilvánosságra kerüljenek.

Vádolom, vádolom

Az ellenzéki politikus szerint Lamperth Mónika annak ellenére, hogy Medgyessy Péter a személyével kapcsolatos iratok nyilvánosságra hozatalát kérte, érthetetlen módon késlekedik feloldani az ügyben felmerült dokumentumok titkosságát. "Vádolom a belügyminiszter-asszonyt, vádolom azzal, hogy tudatosan nem hajlandó a nyilvánosság elé tárni azokat a dokumentumokat, amelyek fényt deríthetnének a miniszterelnök szt tiszti tevékenységére" - jelentette ki Balogh.

A politikus szerdai parlamenti sajtótájékoztatóján elmondta: Szili Katalin házelnökhöz fordult, hogy a nemzetbiztonsági kockázat szempontjából "preparált" jegyzőkönyvek és dokumentumok titkosságát oldják fel. A képviselő szerint a jegyzőkönyvek nemzetbiztonság számára nem, csak a szocialisták számára tartalmazhatnak kockázatot.

Revans helyett

A sajtótájékoztatón bemutatták Székely Ádám és Kiszely Gábor, a Medgyessy-bizottság ellenzéki szakértői által írt könyvet is. A Szigorúan tikos címmel megjelent összeállításról a szerzők azt állították, hogy az nem a revans, vagy a bosszú érdekében született, hanem "ténykönyv", amely a testület nyílt üléseinek jegyzőkönyveiből és a bizottság munkájával kapcsolatos dokumentumokból közöl válogatását. Kiszely Gábor közölte: nyomon vannak a Medgyessy Péter által írt jelentéseket tartalmazó, úgynevezett levelezési dossziékkal kapcsolatban, és a kutatómunka eredményeit reményeik szerint fél éven belül nyilvánosságra tudják hozni.