Judit
3 °C
7 °C

Balogh: Vádolom Lamperth Mónikát

2002.11.13. 17:17
Vége az önkormányzati választásnak, miért nem lehet abbahagyni a maszatolást - tette fel a kérdést Balogh László, az egykori Medgyessy-bizottság elnöke. Az MDF-es képviselő azzal vádolta meg Lamperth Mónika belügyminisztert, hogy az elmúlt hónapokban tudatosan késleltette azon dokumentumok titkosságának feloldását, amelyek "fényt deríthetnének a miniszterelnök szt tiszti múltjára". Az ellenzék két volt bizottsági szakértője Szigorúan titkos címmel könyvet jelentetett meg a bizottság tevékenységéről.
A munkáját augusztus közepén befejező Medgyessy-bizottság volt elnöke, Balogh László bejelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a testület zárt üléseiről készült jegyzőkönyvek és az üggyel kapcsolatos, 30-40 évvel ezelőtt született iratok, parancsok nyilvánosságra kerüljenek.

Vádolom, vádolom

Az ellenzéki politikus szerint Lamperth Mónika annak ellenére, hogy Medgyessy Péter a személyével kapcsolatos iratok nyilvánosságra hozatalát kérte, érthetetlen módon késlekedik feloldani az ügyben felmerült dokumentumok titkosságát. "Vádolom a belügyminiszter-asszonyt, vádolom azzal, hogy tudatosan nem hajlandó a nyilvánosság elé tárni azokat a dokumentumokat, amelyek fényt deríthetnének a miniszterelnök szt tiszti tevékenységére" - jelentette ki Balogh.

A politikus szerdai parlamenti sajtótájékoztatóján elmondta: Szili Katalin házelnökhöz fordult, hogy a nemzetbiztonsági kockázat szempontjából "preparált" jegyzőkönyvek és dokumentumok titkosságát oldják fel. A képviselő szerint a jegyzőkönyvek nemzetbiztonság számára nem, csak a szocialisták számára tartalmazhatnak kockázatot.

Revans helyett

A sajtótájékoztatón bemutatták Székely Ádám és Kiszely Gábor, a Medgyessy-bizottság ellenzéki szakértői által írt könyvet is. A Szigorúan tikos címmel megjelent összeállításról a szerzők azt állították, hogy az nem a revans, vagy a bosszú érdekében született, hanem "ténykönyv", amely a testület nyílt üléseinek jegyzőkönyveiből és a bizottság munkájával kapcsolatos dokumentumokból közöl válogatását. Kiszely Gábor közölte: nyomon vannak a Medgyessy Péter által írt jelentéseket tartalmazó, úgynevezett levelezési dossziékkal kapcsolatban, és a kutatómunka eredményeit reményeik szerint fél éven belül nyilvánosságra tudják hozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?