Szilárda
0 °C
6 °C

Kirúgták Balogh Gyulát az FKgP-ből

2001.04.27. 11:58
Felfüggesztették párttagságát, és fegyelmi eljárást indítottak Balogh Gyula, az FKgP országos szervező titkára ellen. Az Index információi szerint a mai országos elnökségi ülés azért döntött így, mert a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisgazda elnök Torgyán József helyét akarta elfoglalni. Baloghra annyira megharagudott Torgyán, hogy felszólította: azonnal hagyja el a testület ülését. A kisgazdák vezére így számíthat arra, hogy néhány Szabolcs megyei kisgazda a május 5-i ceglédi nagygyűlésen elégedetlenkedni fog.
Pártellenes tevékenységet folytatott Balogh Gyula a kisgazdapárt országos szervező titkára akkor, amikor nemrégiben a Magyar Televízió Aktuális című műsorában bírálta a pártvezetést - jelentették ki az FKgP mai országos elnökségi ülésén. Ráadásul a politikus, aki eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisgazdák vezetője volt, hibát követett el, amikor kizárt egy hűséges kisgazda tagot. A hivatalos verzió szerint ezért döntött a Torgyán József vezette grémium úgy, hogy kirúgják az FKgP-ből. Az Index információi szerint azonban a honatyának azért kellett mennie a pártból, mert Torgyán József elnök posztjára tört. A kisgazda vezér viszont az FKgP elnöki székébe leghűségesebb emberét, Gyimóthy Géza alelnököt szeretné ültetni.

Balogh Gyula már három hónappal ezelőtt Csúcs Lászlóék után ki akart lépni a kisgazdák köréből, ám akkor Torgyán József maradásra bírta. Az alku tárgya a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium bársonyszéke volt, ugyanis azt Balogh "embere", Vonza András foglalhatta el. Torgyánnak azért volt fontos Balogh, mert az országban a legtöbb kisgazda Szabolcs megyében van. Viszont most a honatya Torgyán posztjára tört, ezért el kellett távolítani az FKgP-ből. Amikor a május 5-i országos nagygyűlést elkezdték szervezni a pártban, akkor úgy tervezték, hogy a nyíregyházi sportcsarnokban rendezik meg, ám később változott a program, és Balogh Gyula által irányított kisgazda megyétől távol, Ceglédre tették át. Torgyán Józsefnek nem lehetnek nyugodt éjszakái, ugyanis több Balogh Gyulához hű szabolcsi kisgazda felszólalására számíthat a gyűlésen. Ők valószínűleg hangoskodni fognak, s nem a pártvezetés jelenlegi vezetését kritizálják majd.

Torgyán Józsefnek az sem tetszett, hogy a politikus múlt héten úgy nyilatkozott: szét kellene választani a pártelnöki és a miniszterelnöki posztot. Balogh meg akarta gyengíteni a kisgazdák első emberének pozicióját, s úgy tervezte, hogy háromfős ügyvivői testület igazgatja majd a választásokig a kisgazdapártot.