Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Interneten iratnának programot az MSZP fiatal lázadói

2004.08.11. 14:10
Újabb dokumentumok kerültek ki a szocialisták belső ellenzéke, a Balternatív internetes oldalára. A csoport tagjai továbbra sem fedik fel kilétüket, ám arra buzdítják az elégedetlen szocialista párttagságot, hogy alkossanak együtt új pártprogramot, illetve pártalkotmányt. Az Index információi szerint több megyei pártszervezet, illetve a megyei elnökök tanácskozásán is szóba került az internetes kezdeményezés, ám érdemi vitára nem bocsáthatták az MSZP megújítását szorgalmazó dokumentumokat.
Néhány hét alatt a szervezet állítása szerint harmincezer látogató járt a Balternatív honlapján, amelyet eddig ismeretlen szocialista párttagok indítottak az MSZP megújítása érdekében. Az MSZP "rugalmatlan, átláthatatlan, múltba visszanyúló alá-fölérendeltségi viszonyokba beleágyazódott, működésképtelen" párt - állítja Gondolatok a Magyar Szocialista Párt Pártújító Kongresszusához című, az interneten és postai úton terjesztett dokumentumában a csoportosulás.

Egyelőre névtelen marad a kezdeményezés

A pártbeli fiatalokból szerveződött csoport szerint az MSZP "jövőkép nélküli érdekközösség", amelyben egy szűk érdekcsoport évekkel ezelőtt megszerezte és azóta "bebetonozva" magánál tartja az irányítást. A csoport honlapján közzétett véleményük szerint a párt megújítására tett kísérletek erőtlenek.

Bár korábban augusztus elejére ígérték, hogy a nyilvánosság elé állnak a csoport prominensei, most megjelent dokumentumukban azt írják: a kezdeményezés névtelen és egyelőre az is kíván maradni, mivel a jelenlegi működési gyakorlat nem hagy más lehetőséget.

A tagság mindenek felett

A szerzők szerint, ha kiállnának, már nem véleményükről, hanem személyükről folyna a vita.

Egy kedden közzétett "Köszönjük" címet viselő írásban a csoport bírálja a pártvezetést, amiért nem reagált kezdeményezésükre. Nem így százötven párttag, aki aktivistának jelentkezett a felhívásra, jelezve, kész segíteni a társaság munkáját.

"A Balternatív a tagság véleményére kíváncsi és nézete szerint a pártelnökség, a vezetés is arra kell, hogy kíváncsi legyen. A Balternatív hiszi: a pártnak van elnöksége és nem az elnökségnek pártja!" - adták ki az új jelszót az ismeretlen pártújítók. A szerzők várják a velük alapvetően egyetértő tagtársak és alapszervek jelentkezését, akik segíteni akarnak és tudnak.

A csoport "reális baloldali alternatívaként" a Magyar Szocialista Párt októberi pártújító kongresszusára elő kíván terjeszteni egy "széles társadalmi alapokon nyugvó, a következő évek társadalompolitikai cselekvéseit meghatározó" pártprogramot, amihez oldalukon lévő fórumukon várják a javaslatokat. Úgy vélik, hogy egy új pártalkotmány is elengedhetetlen az MSZP megújításához, amit szintén az októberi kongresszusra terveznek elkészíteni.

Érdemi vita még nem volt

Az Index információi szerint több pártfórumon is szóba került már a Balternatív kezdeményezése, legutóbb például a szocialista megyei elnökök tanácskozásán vetődtek fel a csoport kritikái, ám azokról érdemi vita nem folyt, mert a "régi párttagok" nem hagyták napirendre venni a kérdést. A Balternatív dokumentumai több megyei MSZP szervezetben is érdeklődést keltettek, ám információink szerint érdemi vita a megyei szervezeteknél sem folyt a csoport téziseiről.

Az MSZP sajtóosztálya későbbre ígért reakciót.