Szilárda
0 °C
6 °C

Viperával a bíróságra

2005.06.02. 09:23
Egy felmérés szerint mintegy tízezer vágószerszámot próbáltak tavaly a bíróságokra bevinni a beidézett személyek. Főként bicskákat, ollókat, de gázsprayt, sőt lőfegyvert is vettek el a biztonságiak.
Tavaly több mint tizennyolcezer, a közbiztonságra veszélyesnek tartott eszközt találtak a bíróságokra belépő személyeknél - derült ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) vezetője által kezdeményezett felmérésből, melyet a Népszabadság ismertet.

A több mint százötven létesítmény közül csak tizenhat megyei bírósági épületre kiterjedő összesítés szerint a leggyakrabban késekkel találkoztak a biztonsági őrök: csaknem tízezer különféle vágószerszámot - főként bicskákat - vettek el, emellett további hatezer olló is átmenetileg letétbe került.

Ez tulajdonképpen senkinek nem okozott meglepetést, hiszen többnyire mindennapi használatra szolgáló eszközökről volt szó. Korántsem tekinthető azonban ilyennek a gázspray, amiből tavaly ötszáz került elő a zsebekből.

Még ennél is szokatlanabbnak tűnik, hogy több mint háromszázan gáz- vagy riasztópisztolyt, sőt néhányan valódi maroklőfegyvert vittek volna be a tárgyalásra. Az őrök emellett 74 alkalommal kifejezetten közelharcra szolgáló holmit, például boxert, viperát vagy ólmos botot találtak. Hatan fejszével, bárddal, illetve kalapáccsal érkeztek a bíróságra – írja a Népszabadság.