Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bánk újból indul a parlament alelnöki posztjáért

2001.09.26. 15:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Bánk Attila újból vállalja a megmérettetést, így három hét múlva ismét elindul a parlamenti alelnöki posztért. Ha azonban a keddi szavazáshoz hasonlóan az is érvénytelen lesz, akkor még egyszer nem jelölheti a kisgazdapárt a politikust az FKGP-frakcióból kizárt Gyimóthy Géza alelnöki helyére. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető szerint Torgyán Józsefnek köszönhető, hogy kedden nem szavazták meg Bánkot.
Megköszönte az ellenzéki honatyáknak Gyimóthy Géza azt, hogy nem szavaztak Bánk Attila parlamenti alelnöki posztjáról - értesült az Index. A szocialista és szabad demokrata képviselők ugyanis egyáltalán nem vettek részt a keddi titkos szavazáson, holott bent voltak a parlamentben. Mivel több kormánypárti és független politikus hiányzott a szavazásról, sikerült fricskát mutatniuk a kormánypártoknak, ugyanis nem voksolt a parlament fele, így érvénytelen volt a szavazás.

Már hétfőn ki kellett költöznie Gyimóthynak a szobájából

Gyimóthy Géza helyett azért kell új alelnököt választania a parlamentnek, mert a Torgyán-hű kisgazda politikust néhány napja kizárták az FKGP-frakcióból. Gyimóthy búcsút inthetett a pulpitusnak, mert a képviselőcsoportnak van joga jelölni az alelnöki posztra egy politikust. A kisgazda frakció azonban a székben nem Gyimóthyt akarja látni, hanem Bánk Attilát. Áder János házelnök hétfőn be is jelentette Gyimóthy eltávolítását. Az FKGP főtitkárának már aznap ki kellett költöznie alelnöki szobájából, s meg kellett válnia szolgálati gépkocsijától.

Bánk Attila a keddi kudarc után nem futamodik meg, s még egyszer megpróbálkozik a pulpitus elfoglalására. A következő parlamenti ülésezésen, ami három hét múlva lesz, újból szavaznak a politikusok az alelnöki helyről. A szigorú pártfegyelmet tartó Fidesz valószínűleg kötelezi képviselőit arra, hogy jelen legyenek az ülésen, s Bánkra szavazzanak. Az ügyből presztízskérdést csinálnak, s be akarják bizonyítani az ellenzéknek, hogy még mindig működik a kormánytöbbség. Kovács László, az MSZP elnöke ugyanis kedden felszólította a Fideszt, hogy vegyék már tudomásul, kisebbségi kormány van.

Bánknak már csak egy esélye van

Bánk azonban többször már nem indulhat az alelnöki helyért, mert a házszabály nem engedi. Ha nem sikerül három hét múlva megszavaznia a parlamentnek a politikust, akkor a kisgazda frakciónak új jelöltet kell fölállítania. Viszont addig szavazhat a parlament az alelnöki helyről, ameddig nem sikerül valakit megválasztaniuk. Azonban ha ezt sokáig húzzák, akkor a másik két alelnöknek, a szocialista Szili Katalinnak és a szabad demokrata Wekler Ferencnek adnak többletmunkát, mert Gyimóthy Gézát ők helyettesítik.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP-frakcióvezető szerint a keddi botrányos szavazás mögött Torgyán József áll. A képviselőcsoport vezetője úgy véli, az FKGP elnöke a baloldal felé sodródik, s a Fideszt gyalázó megnyilatkozásait az ellenzék a szavazás bojkottálásával köszönte meg. Szentgyörgyvölgyi az Indexnek kijelentette: Torgyán túl sok jót tett mostanában az ellenzékieknek, s szolgálatait úgy hálálták meg, hogy nem szavazták meg a pártelnök ellen fordult Bánk kinevezését.