Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az NKÖM visszakéri a Bánk bánra költött 640 milliót?

2002.06.05. 09:56
Egy hónapja folyik a Bánk bán operafilm számláinak fölülvizsgálata a kulturális tárcánál. A gyártó Ezüsthajó Kft.-től egyelőre több mint 120 millió forint kifizetését tartották vissza. Értesülések szerint a tárca visszakérheti a már eddig kiutalt több mint 600 millió forintot is, mivel az előzetes ígéretekkel szemben nem kerültek hozzá a filmjogok.
Keller László szocialista képviselő korábbi kezdeményezésére a közelmúltban az ügyészség vizsgálatot kezdett az Ezüsthajó Kft.-nél. A Népszabadság szerint az eljárás érintheti a Káel Csaba rendezte Bánk bán operafilm szerződését és költségeinek kifizetését is.

A vád: kettős költségvetés

A Bánk bánról 766 millió forintos megállapodást írt alá az Ezüsthajóval a korábbi minisztériumi vezetés. Ebben az összes üzleti jog is a gyártót illeti. Néhány hónapja olyan dokumentum került napvilágra, amely szerint a film költségvetésébe mintegy 150 millió forint bújtatott pénzt helyeztek el ismeretlen célra. Ezt azonban a kulturális tárca többször is cáfolta. Az operafilm időközben elkészült, országos bemutatóját ősszel tervezi a forgalmazó InterCom, de néhány előzetes vetítésen már a közönség is láthatta májusban a felújított pesti Uránia moziban.

Bereczki Csaba Mokép-vezérigazgatótól, a film szakmai ellenőrétől a napilap megtudta: már csak egyetlen Bánk bán-számla benyújtása van hátra, az eddigiekről azonban titoktartási kötelezettsége miatt nem beszélhet.

Valamennyi jogdíj az Ezüsthajót illeti

A kulturális tárcánál egy hónapja vizsgálják a produkció számláit, és az elszámolást még nem zárták le. Eddig több mint 120 millió forint kifizetését tartották vissza, és nem kizárt, hogy a már kiutalt mintegy 640 millió forintból valamennyit visszakérnek az Ezüsthajótól.

Az ok egyszerű: a kulturális tárca egyetlen általa támogatott film jogait sem szerezte meg, a Bánk bán és a mintegy kétmilliárdos költségvetéssel készült Hídember utóéletéből származó valamennyi jogdíj és haszon az Ezüsthajót és a Happy Endet gazdagítja. Ugyanakkor a napilap információi szerint a Széchenyi-film számláival kapcsolatban nem merült fel kifogás.