Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az NKÖM visszakéri a Bánk bánra költött 640 milliót?

2002.06.05. 09:56
Egy hónapja folyik a Bánk bán operafilm számláinak fölülvizsgálata a kulturális tárcánál. A gyártó Ezüsthajó Kft.-től egyelőre több mint 120 millió forint kifizetését tartották vissza. Értesülések szerint a tárca visszakérheti a már eddig kiutalt több mint 600 millió forintot is, mivel az előzetes ígéretekkel szemben nem kerültek hozzá a filmjogok.
Keller László szocialista képviselő korábbi kezdeményezésére a közelmúltban az ügyészség vizsgálatot kezdett az Ezüsthajó Kft.-nél. A Népszabadság szerint az eljárás érintheti a Káel Csaba rendezte Bánk bán operafilm szerződését és költségeinek kifizetését is.

A vád: kettős költségvetés

A Bánk bánról 766 millió forintos megállapodást írt alá az Ezüsthajóval a korábbi minisztériumi vezetés. Ebben az összes üzleti jog is a gyártót illeti. Néhány hónapja olyan dokumentum került napvilágra, amely szerint a film költségvetésébe mintegy 150 millió forint bújtatott pénzt helyeztek el ismeretlen célra. Ezt azonban a kulturális tárca többször is cáfolta. Az operafilm időközben elkészült, országos bemutatóját ősszel tervezi a forgalmazó InterCom, de néhány előzetes vetítésen már a közönség is láthatta májusban a felújított pesti Uránia moziban.

Bereczki Csaba Mokép-vezérigazgatótól, a film szakmai ellenőrétől a napilap megtudta: már csak egyetlen Bánk bán-számla benyújtása van hátra, az eddigiekről azonban titoktartási kötelezettsége miatt nem beszélhet.

Valamennyi jogdíj az Ezüsthajót illeti

A kulturális tárcánál egy hónapja vizsgálják a produkció számláit, és az elszámolást még nem zárták le. Eddig több mint 120 millió forint kifizetését tartották vissza, és nem kizárt, hogy a már kiutalt mintegy 640 millió forintból valamennyit visszakérnek az Ezüsthajótól.

Az ok egyszerű: a kulturális tárca egyetlen általa támogatott film jogait sem szerezte meg, a Bánk bán és a mintegy kétmilliárdos költségvetéssel készült Hídember utóéletéből származó valamennyi jogdíj és haszon az Ezüsthajót és a Happy Endet gazdagítja. Ugyanakkor a napilap információi szerint a Széchenyi-film számláival kapcsolatban nem merült fel kifogás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!