Viola
-5 °C
-2 °C

'Azt kapom, ami jár nekem'

2002.06.06. 09:39
Az állami szektorban rekordnak számító végkielégítést kaphat a Magyar Fejlesztési Bank éléről távozó Baranyay László. A juttatás elérheti a 200 millió forintot. A Magyar Hírlap információit a bankár úgy kommentálta, hogy csak azt az összeget kapja, ami jár neki. Az MFB új vezetése közleményben jelezte, megvizsgálja az MFB távozó menedzsmentjének szerződéeit.
Akár 150-200 millió forintos végkielégítéssel is távozhat a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója -értesült a Magyar Hírlap. Baranyay László, akivel tavaly szeptemberben ötéves menedzserszerződést kötöttek, törvényesen másfél-kétéves jövedelmének megfelelő összeget, és ezen felül különjuttatások ellenértékét veheti fel.

Rekord összegű végkielégítés

Nem tudom, mennyi lesz a végkielégítésem, még munkaviszonyban állok - válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Baranyay László. Bizonyára azt az összeget fogják kifizetni, ami jár nekem - tette hozzá.

Kérdésre azt mondta: a 200 millió nem pontos szám. A végkielégítés összegét az igazgatóság az érvényes jogszabályok, illetve a vele kötött szerződés alapján határozza meg - hangsúlyozta Baranyay.

Másokkal jobban törődött

A jelenlegi munkavégzés alól felmentett elnök-vezérigazgató elmondta, hogy különböző beosztásokban 9 éve dolgozik a bankban és ötéves menedzserszerződést kötött az igazgatóság vele 2001-ben. Megítélése szerint a hazai bankrendszeren belül nem számít a csúcsjövedelmű vezetők kategóriájába. Összeget nem mondott, de azt megemlítette: fillérre ugyanannyi fizetést kapott, mint elődje, és a feltételek is megegyeztek a szerződésben.

- A fizetésemet egyébként - saját kérésemre - két éve nem emelték, pedig volt időszak, amikor három ember munkáját láttam el. Sőt, három éve szabadságon sem voltam. A saját munkatársaim jövedelmének rendezése jobban izgatott" - tette hozzá az MFB távozó vezetője.

Erősék megvizsgálják a szerződéseket
Vizsgálják Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt elnök-vezérigazgatójának és vezetőtársainak szerződését - derül ki Erős János, a bank igazgatósági tagjának, egyik ügyvezető igazgatójának csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményéből. A közlemény szerint a szerződések vizsgálata az egyik tárgya az átadás-átvételhez kapcsolódó feltárásoknak. A vizsgálat várhatóan a jövő hét végén zárul le. Állami tulajdonú bank esetében, amit az adófizetők pénze tart fent, egy ilyen nagyságrendű végkielégítés joggal irritál mindenkit, természetesen a bank új vezetését is - nyilatkozta Erős János a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!