Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bánk nem ülhet a pulpitusra

2001.10.16. 19:18
Az Országgyűlés ismét nem választotta meg Bánk Attilát parlamenti alelnöknek kedden. A titkos szavazáson 313-an vettek részt, de 110-en visszaadták a szavazólapot. Bánk úgy véli, hogy az érvénytelen választás nem az ő személyének szól, hanem az adott politikai helyzetet jellemzi. Az FKGP frakcióvezetője szerint nem érdemes újból alelnököt jelölniük, hiszen az is sikertelenül járna.
Határozatképtelenség miatt ismét nem választotta meg Bánk Attila kisgazda politikust a parlament alelnökének. Az elnöklő Wekler Ferenc a titkos szavazás eredményét ismertetve elmondta, hogy 313-an vették át a szavazólapot, de 110-en visszaadták.

Bánk Attila értékelése szerint az, hogy ismét érvénytelen volt a parlamenti alelnökké választásáról tartott szavazás, nem az ő személyének szól, hanem az adott politikai helyzetet jellemzi. Úgy látja: az, hogy nincs harmadik alelnöke az Országgyűlésnek, a házvezetés munkáját is lényegesen nehezebbé teszi. Bánk Attila azt mondta, tudomása szerint a történtektől függetlenül újra őt jelöli az FKGP-frakció erre a posztra.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP frakcióvezetője kijelentette: mivel az MSZP-nek és az SZDSZ-nek nem Bánk Attila személyével van problémája, ezért nem is jelölnek helyette mást az Országgyűlés alelnöki posztjára. Jelezte, ehhez azonban még a frakció jóváhagyása is kell. A politikus úgy látja, akármennyire is tagadják, egyre nyilvánvalóbb, hogy az "MSZP lepaktált Torgyán Józseffel" a következő országgyűlési választásokra. A képviselőcsoport vezetője ugyanakkor elismerte azt is, hogy a határozatképesség biztosítása a kormánykoalíció felelőssége.

Mint ismeretes Bánk Attilát azt követően jelölte a kisgazda frakció az Országgyűlés alelnöki posztjára, hogy Gyimóthy Gézát, aki korábban ezt a tisztséget töltötte be, kizárták a képviselőcsoportból.